Annons

Byggprojekt på Gotland ska främja besöksnäringen

zoom Leva Kungslador satsar på konferens och event året runt. Foto: Leva Kungslador
Leva Kungslador satsar på konferens och event året runt. Foto: Leva Kungslador
NYHETER. Området Kungsladugården, strax söder om Visby, ska byggas ut för att få fart på besöksnäringen och öka tillgängligheten. En aktör som har stora planer är konferensanläggningen Leva Kungslador. ”Vi vill bli lönsamma med året runt-verksamhet, utbyggnaden öppnar för det”, säger grundare Susanne Liljenberg.
Annons

Går detaljplanen igenom är Region Gotlands plan att bygga ut området Kungsladugården utanför Visby. Nya bostäder, nytt hotell, restauranger och affärer ska öka områdets attraktionskraft och fungera som en entré till naturreservatet Södra Hällarna.

– Utbyggnaden ska främja besöksnäringen och öka tillgängligheten, både för åretruntboende och turister. Men också stärka hela näringslivet på Gotland, säger Karl-Allan Nordblom (MP), ordförande i byggnadsnämnden.

Ser fram emot utbyggnaden

Någon som ser fram emot att ombyggnaden blir verklighet är det populära utflyktsmålet och anläggningen Leva Kungslador som har drivit kafé, restaurang och gårdsbutik på somrarna, liksom event och konferenser. Efter flera år av förlust styrde Leva tidigare i år om från att haft öppet året runt till att fokusera på sommaröppet och bolaget Hansa Event gick in som delägare.

– Sedan vi utöver sommaren började ha öppet endast på söndagar för allmänheten så visar vi nu ett positivt resultat. Pilarna börjar peka uppåt i resultatrapporterna, så vi vet att vi har gjort rätt, säger Susanne Liljenberg som är en av grundarna.

Den ökade lönsamheten beror också på en renodling av verksamheten med fokus på konferens, event och bröllop under resten av året. När Leva Kungslador blir lönsamt är ambitionen att köpa loss fastigheten.

–Vi vill investera i och utveckla den här platsen, men för att kunna göra det långsiktigt måste vi äga. Först då kan vi investera och bygga upp ordentligt.

Vill bli lönsamma året runt

Hon välkomnar Region Gotlands förslag på att bygga ut området och hävdar att Leva ligger helt i enighet med detaljplanen.

– Vårt mål är att ha öppet året om och bli lönsamma på det, och utbyggnaden kan generera att vi kan ha det. Sedan tror vi på någon form av boendeverksamhet för våra konferensgäster, så vi är intresserade av att driva ett eget hotell eller liknande i en av de nya byggnaderna. Vi har stora planer med det nya området.

Hur säker är du på att ni får köpa loss fastigheten?

– Vi har hela tiden haft en bra dialog med regionen, men om det resultera i ett köp eller inte får framtiden utvisa. Men vi är värdiga att få köpa för vi är en av Gotlands mest besökta mötesplatser och utflyktsmål med 70 000 besökare så vi har byggt upp ett enormt starkt varumärke.