Annons

”Vi ser en spännande och långsiktig potential”

zoom Laura Bergtoft, kommunikationschef på FAM som blir ny ägare av fastigheten Grand Hotel.
Laura Bergtoft, kommunikationschef på FAM som blir ny ägare av fastigheten Grand Hotel.
NYHETER. Grand Group lämnar börsen och blir stiftelseägt när Wallenbergsägda Investor avyttrar Grand Group och fastigheten Grand Hôtel till FAM för 3,9 miljarder kronor.
Annons

Transaktionen förväntas slutföras under andra kvartalet 2021. Efter det går ägandet av Grand Group och fastigheten Grand Hôtel över till FAM, som ägs av de tre största Wallenbergsstiftelserna.

Vad låg bakom beslutet att FAM skulle förvärva fastigheten?

– Fastigheten passar väl in i vår portfölj, som en real tillgång med stora långsiktiga möjligheter som dessutom har ett viktigt värde för Stockholm som stad. Med Grand Groups starka hotellverksamheter belägna i vackra miljöer ser vi en spännande och långsiktig potential för positiv utveckling framåt, trots de utmaningar som finns i dagsläget beroende på Covid-19, säger Laura Bergtoft, kommunikationschef på FAM.

Det totala transaktionsvärdet uppgår till 3,9 miljarder kronor, varav cirka 0,3 miljarder kronor för Grand Group, som inkluderar Grand Hotel, Lydmar Hotel och The Sparrow Hotel, samt cirka 3,6 miljarder kronor för fastigheten Grand Hôtel.

– Med allt detta sammantaget tycker vi att förvärvet är en attraktiv investering för oss. Vi har god erfarenhet av att förvalta välskötta och starka bolag som är viktiga för Sverige. Därför tror vi att vi är rätt långsiktig ägare av Grand Group.

Vad innebär övertagandet rent konkret för verksamheterna i nuläget?

– Förvärvet är i linje med vår strategi framåt och vi ser fram emot att tillsammans med styrelse, ledning och anställda vara med och vidareutveckla Grand Groups koncept och kunderbjudande samt fastigheten och därmed även Stockholm.

Finns det några planer på att vidareutveckla hotellkoncepten?

– Det är för tidigt att säga idag. Fastigheten Grand Hotel är otroligt välskött och en ikonisk byggnad i centrala Stockholm. Skandinaviens ledande hotell Grand Hôtel, Lydmar Hotel och The Sparrow Hotel bär samtliga starka varumärken. Vår ambition är att fortsätta utveckla verksamheterna för deras kunder och Stockholms besöksnäring.

Vad innebär det för hotellverksamheterna att de nu bli stiftelseägda istället för att som tidigare ha en börsnoterad ägare?

– FAM, som ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna, är en privat, aktiv och långsiktig ägare av nordiska bolag som är marknadsledande inom sitt område. Grand Group kommer nu få ett nytt hem hos oss på FAM istället för att ägas av ett noterat investmentbolag. I nuläget innebär det inga större skillnader för Grand Group, de kommer rapportera på vanligt sätt men nu till en annan långsiktig ägare. Både Grand och FAM är väldigt glada över förändringen.

Kommer hotellgästerna på de olika hotellen att märka någon skillnad?

– Hotellgästerna kommer inte märka någon skillnad. Vi, tillsammans med hotellverksamheterna, kommer fortsatt att arbeta för att anställda och inte minst hotellens kunder trivs och är nöjda med sin vistelse på Grand Groups fantastiska hotell. Business as usual, säger Laura Bergtoft.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter