Annons

”Vill skapa fler anledningar att resa till Kista”

zoom Johan Thomsson, vd Kista Limitless, ska driva Kistas utvecklingsarbete. Foto: Pressbilder
Johan Thomsson, vd Kista Limitless, ska driva Kistas utvecklingsarbete. Foto: Pressbilder
NYHETER. Kista ska utvecklas och bli mer attraktivt – inte minst för besökare. 20 miljarder kronor investeras nu i det som beskrivs som ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt.
Annons

Två nya hotell, nya kongresslokaler och nya restauranger och kaféer. Det är några av delarna i den handlingsplan som har tagits fram för att utveckla Kista i norra Stockholm. Bakom projektet står flera av Sveriges största fastighetsbolag och bostadsutvecklare, som har gått samman och skapat en gemensam vision om att stärka området.

– Det finns redan i dag en stor affärsdriven besöksnäring i området, tack vare det starka näringslivsklustret som finns i Kista, säger Johan Thomsson, vd för det nystartade aktiebolaget Kista Limitless som har bildats för att driva arbetet framåt.

– Vi ser stor potential att skapa fler anledningar att resa till Kista, både kopplade till näringslivet i form av till exempel lonstaygäster och mässor och kongresser, men också utanför kontorstid. Vi jobbar på några olika uppslag kopplade till idrott, nöje och kultur.

Mariott etablerar sig i området

Tidigare i år kom nyheten att den internationella hotellkedjan AC Hotel by Marriott etablerar sig i Kista genom att konvertera delar av konferensanläggningen Nordic Forum till ett 9 000 kvadratmeter stort hotell med 201 rum, konferensavdelning, restaurang samt pool- och relaxavdelning. Hotellet ska öppna 2023 och ses som ett välkommet tillskott i det befintliga hotellutbudet i Kista.

– Att ett världsledande märke som Marriott etablerar sig i Kista ser vi som ett kvitto på att det finns ett tydligt intresse för området. Så fort affärsresandet kommer i gång igen kommer det att behövas ännu fler hotellrum, säger Johan Thomsson, som tidigare har arbetat med bland annat utvecklingen av Arenastaden i Stockholm.

Utöver Marriotthotellet finns ytterligare ett hotell med i planen och enligt Johan Thomsson har bolaget dialog med flera intressenter.

– Ju fler verksamheter som etableras i Kista, desto större behov av hotell kommer det att bli. Vi jobbar ganska brett eftersom vi fortfarande är i ett tidigt skede.

Enligt handlingsplanen, som har tagits fram i samarbete med bland andra Stockholms stad, Region Stockholm och KTH, ska det investeras mer än 20 miljarder kronor i Kista, vilket gör satsningen till ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Målet är att skapa 8 000 nya arbetstillfällen, men hur många av dessa som ryms inom besöksnäringen är ännu oklart.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...