Annons

”Villkoren för matavfallssortering måste bli bättre”

zoom Knappt hälften av Stockholms cirka 3000 restauranger sorterar sitt matavfall. Foto: Colourbox
Knappt hälften av Stockholms cirka 3000 restauranger sorterar sitt matavfall. Foto: Colourbox
NYHETER. Obligatorisk matavfallsinsamling för krogar och kaféer i Stockholm kräver också att kommun och fastighetsbolag gör sin läxa. Det säger branschorganisationen Visita om det nyligen klubbade förslaget.
Annons

Med start 2021 ska de kaféer och restauranger i Stockholms kommun som serverar över 25 portioner mat, sortera sitt matavfall. 2023 börjar kravet gälla även hushållen. Beslutet klubbades i förra veckan av kommunfullmäktige.

– Vi har stora utmaningar med att nå det nationella målet om 50 procent matavfallsinsamling och vårt eget mål om 70 procent matavfallsinsamling 2021, och detta trots att vi både ändrat taxan, då vi gjort matavfallsinsamling gratis, och utökat satsningarna på kommunikation. Nu behövs nya krafttag för att öka takten, säger miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) Luhr i en kommentar.

Knappt hälften av Stockholms cirka 3000 restauranger sorterar sitt matavfall, enligt siffror från 2017. Redan då hotade miljö- och klimatborgarråd Katarina Luhr, i en artikel i DN, med att om utvecklingen inte går snabbare kan matinsamling bli obligatorisk.

Och det är precis vad som nu händer.

Enligt en undersökning Miljöförvaltningen i Stockholm gjorde 2017 bland 145 restauranger och deras avfallssortering, uppgav en majoritet av de som inte sorterade att skälet var platsbrist och arbetsmiljö.

Visita menar att restauranger i grunden vill öka sin hållbarhet, sortera och återvinna och att det är positivt om fler gör det, men då måste förutsättningarna bli bättre.

– Det måste ske på ett sätt som är praktiskt möjligt för restaurangerna. Till exempel har flera fastighetsägare och kommunen inte ordnat med utrymmena som behövs och att det ansvaret måste de nu ta, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Utöver större och bättre utrymmen ställer de nya reglerna krav på att avfallet ska kunna hämtas upp på ett effektivt och säkert sätt, enligt Visita.

Stockholm Vatten och Avfall har idag över cirka 24 000 unika hämtställen för avfall. De restauranger och hushåll som har trånga soprum eller andra svårigheter att uppfylla kravet, kommer kunna begära dispens.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...