Annons

Visita: ”Ansvarslöst av HRF att varsla om strejk”

zoom
NYHETER. Hotell- och restaurangfackets (HRF) varsel om strejk mot hela besöksnäringen är ansvarslöst och ett hårt slag på en näring som redan ligger ner, menar Visita.
Annons

Hotell och Restaurangfacket, HRF meddelade idag att man varslar om strejk, sedan Visita inte gått med på HRF:s önskade löneökningar enligt det så kallade märket, skriver HRF i ett pressmeddelande.

Visita menar att det är ansvarslöst agerande under besöksnäringens värsta kris någonsin, där 50 000 personer redan förlorat jobbet eller är varslade och över 60 000 är permitterade.

– Att mitt under denna kris hota med strejk är totalt ansvarslöst och ökar risken att fackets medlemmar inte har något jobb att komma tillbaka till, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Industriavtalets märke innebär en total kostnadsökning på 5,4 procent över 29 månader. Det är en mycket bekymmersam nivå som kommer bli ytterst smärtsam för många företag i besöksnäringen. Trots det ställer sig Visita bakom märkets normerande roll och har i förhandlingarna accepterat en total kostnadsökning på 5,4 procent.

– Det är en mycket smärtsam nivå som kommer slå mot jobb och företag. När HRF kräver mer än övriga arbetsmarknaden är det att sparka på en näring som redan ligger, säger Jonas Siljhammar.