Annons

Visita: Besöksnäringen behöver lägre hyror

zoom Foto: Colourbox/Besöksliv
Foto: Colourbox/Besöksliv
NYHETER. Besöksnäringen är i kris och kraftfulla insatser behövs för att förhindra konkurser och uppsägningar av hyreskontrakt. ”Utan gäster är det omöjligt att betala lika hög hyra som tidigare”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Annons

Vid sidan av personalkostnaderna är hyrorna den största kostnadsposten för besöksnäringen och den behöver nu sänkas för att företag och jobb inte ska försvinna.

Visita diskuterar med Fastighetsägarna för att hitta lösningar på hur de kan underlätta för besöksnäringens företag i det här läget. Visita välkomnar de åtgärder man har vidtagit, till exempel förändrade förskottsinbetalningar, men mer behövs.

– Coronavirusets effekter slår stenhårt mot efterfrågan hos besöksnäringens företag. Utan gäster är det omöjligt att betala lika hög hyra som tidigare, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

– Flera fastighetsägare har redan ställt upp för sina hyresgäster i denna extrema situation, genom att till exempel ge hyresfria månader. Nu vill jag uppmana alla fastighetsägare att göra vad de kan för att underlätta för sina hyresgäster inom besöksnäringen så att konkurser kan undvikas, säger han.