Annons

Visita: ”Förslaget sänder en märklig signal”

zoom framtiden", säger Visitas vd Jonas Siljhammar. Foto: Vista, Colourbox" />
"Många medlemmar har hört av sig och är oroliga för
framtiden", säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Foto: Vista, Colourbox
NYHETER. Fredagens förslag från regeringen om att förlänga krav på smittskyddsåtgärder på serveringsställen fram till den 1 juli tas emot med stor förvåning från besöksnäringen.
Annons

I fredags presenterade regeringen i en promemoria ett förslag om att förlänga kravet på åtgärder för att minska smittspridning på restauranger.

”För att ge bestämmelserna mer uthållighet och ge krögare bättre vägledning, tog regeringen fram en lag som gäller sedan i somras. Den lagstiftningen går ut till årsskiftet men bedöms alltså behöva gälla till utgången av juni nästa år”, skrev socialminister Lena Hallengren.

Kraven innebär bland annat ett förbud mot servering till stående gäster, samt att det ska råda avstånd mellan borden.

Förslaget kom som en stor överraskning för besöksnäringen och dess medlems- och arbetsgivarorganisation Visita.

– För det första är det viktigt att påpeka att det är just ett förslag, som vi kommer ha möjlighet att ha en dialog kring. Men förslaget sänder en väldigt märklig signal till en redan krisande näring, speciellt eftersom det inte presenterades tillsammans med detaljerna kring de lättnader av antalet deltagare på serveringsställen som ska träda i kraft den 1 oktober, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Ni har uttryckt att ni är förvånade och överraskade över förslaget, varför?

– I förslaget påpekas att förlängningen beror bland annat på det kommande slopandet av deltagarbegränsning på serveringsställen som ska träda i kraft den 1 oktober. Trots att den 1 oktober snart är här har det varit helt tyst i den frågan väldigt länge och vi hade väntat oss att den tystnaden skulle brytas…men istället kom detta.

Vad har ni fått för reaktioner från era medlemmar?

– Många medlemmar har hört av sig och är oroliga för framtiden. Hälsan kommer först och våra medlemmar tar ett stort ansvar, men man har redan levt med kraftiga begränsningar och restriktioner under lång tid och nu kommer förslag på att de ska gälla ända fram till nästa sommar. Åtgärder och restriktioner behöver vara rimliga så att företag och jobb kan räddas samtidigt som smittspridningen kan hållas tillbaka.