Annons

Visita kräver akuta stödåtgärder

zoom
NYHETER. Att ytterligare skärpa restriktionerna för besöksnäringen utan att samtidigt erbjuda förbättrade stödåtgärder är mycket allvarligt. ”Det är som att man inte insett allvaret”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Annons

Beskedet i fredags om nya restriktioner för att minska risken för smittspridning i krogmiljö som ska börja gälla på julafton, kom helt utan förvarning, och innebär dödsstöten för många företag i en redan desperat besöksnäring.

– Efter att tumskruvarna på näringen de senaste veckorna skruvats åt ytterligare är läget akut, näringen går på knäna, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Vad säger medlemmarna?

–De är extremt frustrerade över regeringens brist på agerande vad avser relevanta stödåtgärder, och kring att besöksnäringen drabbas oproportionerligt hårt. Fakta visar att smittspridningen på till exempel restauranger är i det närmaste obefintlig.

Beskedet om förlängt omställningsstöd med två månader, januari och februari 2021 som meddelades på lördagen, är i sig i linje med vad Visita har krävt, men som åtgärd räcker det inte till på långa vägar, menar Jonas Siljhammar.

– Nu behövs akuta stödåtgärder som kommer på plats direkt.

Vilken form av stöd är viktigast för besöksnäringen att få nu?

– Det behövs ett direkt stöd till företag med serveringstillstånd där dessa ges 100 procents ersättning för de intäktsbortfall som kommer med anledning av förbudet mot alkoholförsäljning från klockan 22.00 respektive klockan 20.00. Stödet behöver gälla retroaktivt från den 20 november, betalas ut omgående och finnas kvar under hela den period då begränsningarna kring alkoholförsäljning gäller. Dessutom behöver ett nytt hyresstöd införas och det behöver också återigen bli möjligt att permittera på 80 procent. Omställningsstödet förbättras och förstärkas. Företag som i praktiken inte har kunnat ha öppet ska få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta. Maxbeloppet bör återställas till de presenterade 75 miljoner kronor per månad och företag samt gälla retroaktivt.

Hade beskedet om skärpta restriktioner föregåtts av någon dialog med Visita?

– Nej. Nu måste det bli ett slut på att en hel näring gång på gång får reda på nyheter som slår undan benen för tusentals företag utan att det förekommer någon som helst dialog.

Hur hade det hjälpt om Visita hade kontaktats innan beslutet fattades?

– En bättre dialog skulle öka möjligheten till bättre träffsäkerhet i åtgärderna, vilket skulle gynna både kampen mot smittspridningen och räddandet av jobb och företag.