Annons

Visita kritiska till regeringens tystnad

zoom
NYHETER. Imorgon den 1 september är sista ansökningsdagen för företag att ansöka om det omställningsstöd för mars och april månad. Visitas uppmaning till regeringen om en förlängning av stödet att även inkludera sommarmånaderna har bemötts av tystnad.
Annons

Imorgon tisdag, den 31 augusti, är sista ansökningsdagen för företag att ansöka om omställningsstöd. Än så länge är det endast för månaderna mars och april 2020 som företag med en förlorad omsättning på minst 30 procent kan beviljas stöd av regeringen.

För besöksnäringen, inom vilken många företag drabbades mycket hårt även under sommarmånaderna, är perioden för kort, menar Visita.

Arbetsgivarorganisationens upprepade uppmaning till regeringen om en förlängning av stödet att även inkludera sommarmånaderna har bemötts av tystnad. Vd Jonas Siljhammar är starkt kritisk.

– De är medvetna om att besöksnäringen fortfarande är i akut kris och dessutom att maj, juni och juli är månader då många har högsäsong. Mot den bakgrunden är tystnaden från regeringen minst sagt anmärkningsvärd. En förlängning skulle rädda jobb och företag och dessutom skapa framtidstro för hårt drabbade företagare. Bristen på besked är extra märklig då omställningsstödet ju är konstruerat för att träffa de företag som behöver det mest, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

 Varför är det viktigt för besöksnäringen med en förlängning?

– Besöksnäringen är i fortsatt akut kris och många av våra medlemmar har sin högsäsong under sommaren. Det är orimligt att stödet inte gäller de månader då krisen var som värst och många förlorade som mest intäkter.

 Visita anset att besöksnäringen behöver en förlängning av stödet så att det gäller även maj, juni och över sommaren, men även att utformningen av ansökan korrigeras.

– Regeringen behöver rätta till en del regler som gjort att vissa företag inte sökt. Det handlar till exempel om tidsödande och dyra bestämmelser kring revision och att man inte ska ha gjort några utdelningar efter 1 mars. Så tidigt var det ingen som överhuvudtaget fokuserade på corona i sitt företagande. Dessutom: När ett moderbolag hyr ut lokaler till ett dotterbolag kan dotterbolaget inte få ersättning för sin hyra som en fast kostnad. Detta slår hårt mot företag som har valt att bedriva hotellverksamhet och fastighetsdrift i separata bolag, vilket är vanligt, Och man behöver hitta ett system som gör att stödet även kan gälla för nystartade verksamheter.

Hittills har cirka 735 miljoner kronor beviljats av de totala 39 miljarder kronor som stödet består av.

Läs mer vad som gäller om omställningsstödet här: https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/coronainformationforforetagforeningarochoffentligaaktorer/omstallningsstodtillfoljdavcorona.4.1c68351d170ce5545274834.html