Annons

Visita om Booking-domen: ”Största förlorarna är konsumenterna”

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Förbudet för hotell att erbjuda lägre pris på sin egen sajt än på Booking.com strider inte mot konkurrenslagen. Det meddelade Patent- och marknadsöverdomstolen idag.
Annons

Största förloraren är konsumenterna och nu måste det till bättre EU-lagstiftning, menar Visita.

– Domen är en besvikelse och den stora förloraren är konsumenten som kommer få fortsätta betala ett högre pris för hotellövernattningar som bokas online, säger vd Jonas Siljhammar.

Hotell har via klausuler i sina avtal med bokningssajten Booking.com förhindrats att ha lägre priser på rum i sina digitala kanaler än hos booking.com

I juli 2018 föll domen i en långdragen rättsprocess, som satte stopp för detta. Booking.com fälldes då i Patent- och marknadsdomstolen, och tvingades ta bort de klausuler som begränsar hotellen från att sätta sina egna priser.

Booking.com överklagade domen till Patent- och marknadsöverdomstolen, som enligt den som dom kom idag, har avslagit Visitas begäran att Booking.com ska upphöra med sina avtalsvillkor.

”Patent- och marknadsöverdomstolen har, till skillnad från underinstansen, funnit att Visita inte har visat att avtalsvillkoren begränsar konkurrensen på marknaden. Patent- och marknads­över­­domstolen har därför ändrat Patent- och marknadsdomstolens dom och avslagit Visitas talan”, skriver Svea Hovrätt i ett pressmeddelande.

Domen får inte överklagas.