Annons

Visita: Turistskatt hotar jobb och integration

zoom Foto: Pressbild/Colourbox
Foto: Pressbild/Colourbox
NYHETER: En så kallad turistskatt på 30 kronor per hotellnatt kan hjälpa glesbygdskommuner att främja turismen, menar Socialdemokraterna. Men Visita är kritiska.
Annons

S-gruppen i näringsutskottet presenterade under sitt besök i Sälen ett förslag om en turistskatt, eller en tillväxtpeng som man kallar den. Genom att ge kommunerna rätt att lägga på upp till 30 kronor per hotell- eller campingnatt menar Socialdemokraterna att man kan stärka tillväxten i de kommuner som har en stark besöksnäring, men har problem kopplat till få permanenta kommuninvånare.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita är kritiska till Socialdemokraternas förslag:

–  Regeringen satsar några miljoner kronor på Tillväxtverkets arbete för ”en konkurrenskraftig besöksnäring i hela Sverige” men samtidigt föreslår Socialdemokraterna en skattehöjning på flera miljarder kronor riktad mot näringen. Det är att sila mygg och svälja kameler. Turistskatten hotar jobb och integration och bör tas direkt från idélådan till papperskorgen, menar VD Jonas Siljhammar.

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Coronapandemin slår hårt på Stockholms näringsliv. Därför vill Stockholm Vatten och Avfall erbjuda en möjlighet till snabbare ändringar i avfallsabonnemang och lättnader i betalningsvillkor