Annons

Visita växlar upp i avtalsrörelsen

zoom Liv i luckan. Visita och HRF står långt från varandra i frågan om löneökning.
Liv i luckan. Visita och HRF står långt från varandra i frågan om löneökning.
NYHETER. Motsvarande 3,3 procent i löneförhöjningar. Det är HRF:s krav inför avtalsrörelsen, som drar igång idag. "Det är absolut orimligt", säger Visitas vd Eva Östling.
Annons

– Det här är det högsta budet som lagts hittills i avtalsrörelsen. HRF:s krav går långt utöver de 2,8 procent som industrifacken har begärt. Samordningen inom LO har falerat och det är beklagligt.

Det sa Visitas vd Eva Östling idag, efter att Visita och Hotell- och restaurangfacket, HRF, växlat avtalsyrkanden.

Nu drar avtalsrörelsen igång för besöksnäringen. Visita har valt att inte gå ut med någon summa utan bemöter istället HRF:s krav.

HRF vill inskränka i schemaändringar

– När vi talar om lönenivåer så står vi extremt långt ifrån varandra, konstaterar Visitas förhandlingschef Pontus Sjöstrand.

Han säger att de krav som HRF ställt utöver lönehöjning skulle innebära ytterligare kostnadsökningar. HRF vill även inskränka arbetsgivarnas flexibilitet. Bland annat vill HRF förändra reglerna kring schemaändringar.

– Förändringar har ett värde och de kommer vi att ta upp i förhandlingarna i förhållande till diskussionen om lönenivåerna, säger Eva Östling.

Hon påminner om att besöksnäringen redan tagit motsvarande 3,5 procent i kostnadsökningar i och med de höjda arbetsgivaravgifterna för unga och att företagen har en vinstmarginal på i genomsnitt knappt 2 procent.