Annons

Visita vill se fler stödåtgärder

zoom
NYHETER. Regeringen meddelade på måndagen att man inför ytterligare begränsningar för bland annat allmänna sammankomster på serveringsställen. Då är det naturligt att dessa följs av ytterligare stödåtgärder, menar Visita.
Annons

Regeringen föreslog på måndagen att taket för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks till max åtta personer. Samtidigt vill regeringen återigen införa ett tak på max antal gäster vid till exempel ett musikframträdande på en restaurang eller annan allmän sammankomst på ett serveringsställe.

Måndagens besked innebär ännu ett slag mot redan hårt drabbade företag och gör att behovet av fler stöd till besöksnäringen nu blir än mer akut, enligt Visita.

– Visita har självklart full respekt för att covid-19 är en mycket allvarlig sjukdom som måste bekämpas, men när restriktionerna i praktiken innebär näringsförbud för många företag behöver de följas av omfattande stödåtgärder för att rädda jobb och företag, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Serveringsställen är redan hårt reglerade vad avser åtgärder mot smittspridning och Visita ifrågasätter därför behovet av att ta bort detta undantag utifrån smittspridningsskäl.

– Det framstår fortfarande som svårförståeligt att ett serveringsställe där det hålls distans mellan sällskap, gästerna sitter ned med mat och dryck och övriga smittskyddsregler följs anses bli mindre säkert ur smittspridningssynpunkt om någon uppträder i lokalen, avslutar Stefan Lundin.