Annons

World Snow Day – nya Kanelbullens dag

zoom World Snow Day är ett led i att få barn att upptäcka snöaktiviteter.
World Snow Day är ett led i att få barn att upptäcka snöaktiviteter.
NYHETER. På söndag firar skidanläggningar över hela världen World Snow Day, världssnödagen. Hela 35 länder firar dagen med cirka 500 evenemang. Bland annat har barn i Sverige möjlighet att få gratis skipass. ”Dagen uppmärksammar glädjen som finns i snöaktiviteter” säger SLAO:s vd Titti Rodling.
Annons

I sex år har World Snow Day firats internationellt den tredje söndagen i januari. Från och med nästa säsong ska skidanläggningar i Sverige uppmärksamma dagen mer än hittills, men redan i år finns skäl för allmänheten att leta sig till backarna.

– Det är lite som med kanelbullens dag, dagen växer lite från år till år, säger SLAO:s vd Titti Rodling.

Firas i Indien och Danmark

Redan i år bjuder flera ställen på Skipass till alla besökare som är upp till 15 år gamla. Andra exempel är bland annat Hjortberget i Oskarshamn, där åkarna har möjlighet att komma bakom kulisserna och titta närmare på pistmaskiner och snökanoner. I Hammarbybacken i Stockholm kan bland annat den som vill låna snowboard för att testa i snöparken eller längdskidor. Det finns också chans att testa backhoppning och träna åkning i puckelpist.

– Dagen ger oss chans att uppmärksamma glädjen som finns i snöaktiviteter, säger Titti Rodling. Och det är extra kul att vi just nu kan erbjuda snö och skidåkning i hela landet!

World Snow Day, som firas i såväl Indien som Danmark, är en del av Internationella skidförbundets kampanj att ge så många barn som möjligt chansen att uppleva snö. Svenska skidförbundet har valt att fira dagen i Hammarbybacken. Förbundets koordinator för firandet är Charlotta Bürger Bäckström.

– Vi märker att intresset för dagen har ökat genom responsen vi får när vi ber anläggningar att berätta vad de planerar för event. Tidigare har de knappt vetat vad vi pratat om medan vi i år har fått in många bra idéer, säger hon. Tanken är att göra aktiviteterna tillgängliga även för de som inte är med i någon skidklubb.

Hur stort intresse för World Snow Day märkte ni av förra året?

– Till Hammarbybacken kom drygt 2000 besökare förra året och vi hoppas på minst lika många i år. Det som begränsar är ju snön. Ser man inte snö på sin egen gata så tror man inte att det är snö i backen. Det är en svårighet i hela landet: anläggningarna har snö men medborgarna vet inte om det!

Vad har ni för planer för nästa år?

– Vi vill arbeta fram ett gemensamt material för anläggningarna att använda så att besökarna känner igen sig. Så här ser World Snow Day ut.

 

Läs mer om World Snow Day här.