Annons

Yrkes-VM-servitrisen Jolanda Edvardsson: ”Man vill ju vara bäst”

zoom Jolanda Edvardsson och William Brittsjö är två av de uttagna till svenska yrkeslandslaget som ska tävla i World Skills 2019. Foto: Pressbild
Jolanda Edvardsson och William Brittsjö är två av de uttagna till svenska yrkeslandslaget som ska tävla i World Skills 2019. Foto: Pressbild
NYHETER. Det svenska yrkeslandslaget har utsetts som nästa sommar ska tävla i Yrkes-vm (Worldskills) i Ryssland. Bland de unga talangerna finns servitrisen Jolanda Edvardsson och kocken William Brittsjö.
Annons

Nu är det klart vilka som får representera Sverige när Worldskills (Yrkes-VM) hålls i den ryska staden Kazan i augusti 2019. Under onsdagen skedde uttagningen till det svenska yrkeslandslaget och bland de 25 deltagarna i olika yrken finns 19-åriga servitrisen Jolanda Edvardsson och 20-åriga kocken William Brittsjö.

William Brittsjö, som till vardags jobbar som frilans inom Melanders restauranger, ser tävlingen som en språngbräda för karriären.

– Det känns jättebra, jag gillar att tävla och ser det som ett sätt att utvecklas. Att få åka till Ryssland kommer att bli lärorikt, jag ska ge allt jag kan under tävlingsdagarna.

Vad avgjorde att du blev uttagen?

– Uttagningen var lite som en vanlig dag på jobbet, jag gick in och lagade god mat. Dessutom har jag rutiner för att jobba i ett tävlingskök från tidigare tävlingar, som Årets unga kock och från att vara commis i Juniorkocklandslaget, det har lärt mig att jobba organiserat och rent.

Vad har du för strategi för att vinna tävlingen nästa år?

– Planen är att bygga upp det i delmoment, att först bygga upp yrkesskickligheten inom styckning av protein och sedan gå in och forma all matlagning inför de kommande tävlingsmomenten. Detta för att ta hem guldet.

Varför är det roligt att tävla?

– Det är kul att få laga mat på en hög nivå, jag drivs av att hela tiden utvecklas och man lär sig så mycket av att tävla.

Vad lär du dig i tävlingar som du inte lär dig annars?

– Jag tror att det är disciplinen, att hålla tempot uppe och fokusera på målet. Jag kommer att lägga ner oerhört mycket tid på den här tävlingen, det blir som en extremsport.

Vilken betydelse har tävlandet för din framtida karriär?

– Det skulle betyda otroligt mycket om jag vann, det inger respekt för vad jag kan och jag visar att jag utvecklats.

Vilken av de tävlingar du varit med i och varit commis i har varit viktigast ur ett utbildningsperspektiv?

– Det är Juniorkocklandslaget. Där tävlar man i lag och det är en helt annan grej, det gäller att ha ordning och reda och logistiken blir väldigt viktig. Det är dessutom skönt att få stöd från lagkamraterna.

 

Servitrisen Jolanda Edvardsson har vårens vinster från Gymnasie-SM och Yrkes-SM i bagaget. Och nu siktar hon på VM-guld.

– Det ska bli superkul, jag har ju tävlat i EM och nu kommer jag göra det igen, fast i ännu större skala.

Vad avgjorde att du blev uttagen?

– Min målmedvetenhet, jag visade att jag verkligen fokuserar på guldet.

Vad har du för strategi för att vinna tävlingen nästa år?

– Jag och min coach Marcus Nyberg fokuserar mycket på teknik, vilket de kontrollerar hårt i VM. Och jag kommer ta hjälp av serveringslärare. Jag har även kontaktat personer som vunnit Årets servitör – jag ska skicka över videos och bilder av hur jag jobbar som de kan bedöma.

Varför är det roligt att tävla?

– Jag är en sådan tävlingsmänniska, man vill ju vara bäst.

Vad lär du dig i tävlingar som du inte lär dig annars?

– Man får lära sig stresshantering och man utvecklas både mentalt och teknikmässigt.

Vilken betydelse har tävlandet för din framtida karriär?

– Det betyder mycket för min karriär och för mitt självförtroende, det blir en bekräftelse på att jag är duktig och att man kan lita på mig. Jag märker att många är intresserade av att anställa mig.

Vad i servisyrket är det svåraste momentet?

– Oj, jag skulle säga kaffedelen, under EM hade vi ett barista-moment där vi skulle göra två olika sorters kaffe. Och jag jobbar inte med kaffe så det var svårt för mig. Nu laddar jag genom att träna på Waynes Coffee i Östersund, vi har också köpt hem en kaffemaskin så jag kan träna.

Bland dem i besöksnäringens yrkeskategorier finns även Elias Larsson, som blev uttagen i Reception. Elias Larsson har tävlat och vunnit Gymnasie-SM i Hotell 2017. Han jobbar idag på Radisson i Malmö.

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Coronapandemin slår hårt på Stockholms näringsliv. Därför vill Stockholm Vatten och Avfall erbjuda en möjlighet till snabbare ändringar i avfallsabonnemang och lättnader i betalningsvillkor