Annons

Fia hittade HEIM med IKEA

zoom Framtidens hållbara och kreativa gastronomin är i fokus på HEIM Food Studio i Östersund. När Fia Gulliksson inredde sitt drömprojekt gjorde hon det tillsammans med IKEA. ”Vi delar Fias visioner om hållbarhet och utgick från de tomma lokalerna både ur ett funktionellt perspektiv men också utifrån stil och känsla”, berättar Frida Dolk, kommunikations- och inredningschef på IKEA i Sundsvall.
Framtidens hållbara och kreativa gastronomin är i fokus på HEIM Food Studio i Östersund. När Fia Gulliksson inredde sitt drömprojekt gjorde hon det tillsammans med IKEA. ”Vi delar Fias visioner om hållbarhet och utgick från de tomma lokalerna både ur ett funktionellt perspektiv men också utifrån stil och känsla”, berättar Frida Dolk, kommunikations- och inredningschef på IKEA i Sundsvall.
En plats för att utveckla kreativ och hållbar gastronomi, det var Fia Gullikssons dröm.
Nu har hon skapat HEIM, i hjärtat av hemstaden Östersund.
– Det här är en framtidsrestaurang, säger hon.

Fia Gulliksson har den senaste tiden pendlat mellan London och Östersund. I den brittiska huvudstaden utvecklar hon ett nytt nordiskt restaurangkoncept i centrala stadsdelen Belgravia. I Östersund hittar vi henne på HEIM Food Studio. Var hon än verkar, eller om hon så håller ett Ted Talk, så är det alltid med hållbarhet i fokus.

– När jag blev mamma gick det upp för mig att jag har ett ansvar. Jag vill lämna över jorden till mina barn i ett sjystare skick än hur jag fått låna den av mina föräldrar, berättar hon.

Hon beskriver HEIM som ”en lekstuga för vuxna”. Det är lika mycket en restaurang som en kreativ hub.

– Det är en superspännande plats där det händer olika saker varje dag. Vi har restaurang tre dagar i veckan. Sen kan det komma någon som vill arbeta med en kokbok i några dagar eller hålla en kurs. Vi har en makerspace i källaren och företag kommer hit och har möten, berättar hon.

Bjuder in kockar från hela världen
Gastronomin är förstås central och här vidareutvecklas och förändras menyn konstant.

– I grunden är jag ju kock så vi bjuder in andra kockar och matintresserade från hela världen och utvecklar idéer och koncept kring hållbar gastronomi.

– Den närmaste månaden har vi till exempel en gästkock från Argentina. Det kommer in nya idéer hela tiden, samtidigt som vi alltid arbetar med lokala och ekologiska råvaror till 80 procent.

Flexibel och anpassningsbar inredning
Verksamheten ställer inte minst krav på inredningen. Den måste vara såväl flexibel som anpassningsbar. Fia Gulliksson vände sig till IKEA för företag, där hon med hjälp av sin kontakt fick hjälp genom hela processen, från idé till leverans och montering.

– Jag har i princip ritat hela köket och hade med mig IKEA som rådgivare. De hade en företagsinredare på plats som kom med banbrytande idéer. Här är normalhögt i tak, vilket är lite för lågt i mitt tycke. Förslaget var att vi skulle sätta speglar i taket, vilket förändrade allt.

– Jag vände mig till IKEA eftersom de har otroligt praktiska, hållbara och prisvärda möbler. Sedan är det väldigt funktionellt och jag är en praktiker. Många av våra möbler är staplingsbara och vi har satt hjul på sideboards som också kan fungera som matplatser. Och så toppar vi allt med lokala fårskinn och lokalt konsthantverk, berättar Fia Gulliksson.

Under ständig utveckling
HEIM Food Studio öppnade i augusti 2018, men är under ständig utveckling, sett till allt från utbud och innehåll till själva gastronomin.

– Just nu tar in en ny delägare, drivna Pernilla Svensson som tidigare varit matsalschef på Riche. Och så håller vi på och inreder en lägenhet i grannhuset. Det gör vi också tillsammans med IKEA. Där ska vi hysa in en kock som vi nu letar efter för fullt, avslutar Fia Gulliksson.

Vill du veta mer om hur IKEA kan hjälpa ditt företag?
Läs gärna mer här!

 

Fakta/HEIM Food Studio

En pop up-restaurang och ett makerspace i Östersund för kreativ gastronomi och kultur. Öppnade i augusti 2018. Grundades och drivs av Fia Gulliksson, kock, entreprenör och föreläsare.

Fakta/IKEA för företag

Det breda sortimentet av möbler och inredning passar i alla typer av verksamheter. IKEA erbjuder personlig service, från planering till färdiga lösningar. Oavsett om du ska inreda en frisörsalong, butik, restaurang eller ett hotell kan du vara säker på att få en funktionell, prisvärd och mer hållbar lösning, med omtanke om människor och miljö. Läs gärna mer här.