Annons

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

zoom Utbildningen till Hotel & Restaurant Manager ger stora möjligheter till karriärlyft för de som går utbildningen. ”De flesta får jobb redan under utbildningen” säger Sara Söderlind, utbildningsledare på TUC.  Foto: TUC
Utbildningen till Hotel & Restaurant Manager ger stora möjligheter till karriärlyft för de som går utbildningen. ”De flesta får jobb redan under utbildningen” säger Sara Söderlind, utbildningsledare på TUC. Foto: TUC
Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå.

Hedda Wendt har arbetat för STF sedan sommaren 2017 då hon började på Helags fjällstation – och blev direkt förälskad i platsen.
– Min dröm var att komma tillbaka en dag som platschef, berättar Hedda Wendt.
Nu blir drömmen verklighet, tack vare TUC:s yrkeshögskoleutbildning.
– Med utbildningen i ryggen känner jag mig trygg med att det här klarar jag. Att utbilda mig för att få den självkänslan är det bästa jag gjort, säger hon.


Bild: Hedda Wendt

För studentkollegan Melinda Olsson Gundmalm väntar en tjänst som platschef inom kort.
– Efter att ha pluggat till sommelier hoppade jag på utbildningen till Hotel & Restaurant Manager på TUC Yrkeshögskola. Med examen runt hörnet har jag nu blivit tillfrågad om en tjänst som platschef på samma arbetsplats där jag började som hovmästare – och jag känner mig nu mer redo än någonsin. Det här känns som början på en utmanande och utvecklande karriär, säger hon.


Bild: Melinda Olsson Gundmalm

Stort behov av kompetens i branschen
Under pandemin förlorade hotell- och restaurangbranschen en stor del av den kvalificerade personalen. Därför är rekryteringsbehovet extra stort. För att möta det har TUC utökat sin utbildning Hotel & Restaurant Manager med en helt ny platsbunden utbildning som ges i Norrtälje och Skellefteå. En dag i veckan träffas studerande på plats i respektive ort, övrig tid studerar de på distans.
– Våra studerande är mycket attraktiva på arbetsmarknaden. De flesta får jobb redan under utbildningen, säger Sara Söderlind, utbildningsledare på TUC.

TUC är specialiserade på yrkeshögskoleutbildningar, YH, och erbjuder ett sextiotal olika utbildningar inom olika branscher på sju orter runt om i landet. Utbildningen till Hotel & Restaurant Manager är bred och lägger grunden för en rad olika ledande befattningar inom branschen. Vanliga tjänster som studerande får efter avslutad utbildning är hotellchef, receptionschef, barchef eller restaurangchef.
– Man ska älska att ge god service, jobba med människor och brinna för branschen. Då är det här rätt utbildning, säger Sara Söderlind.


Bild: Sara Söderlind

Satellitsända föreläsningar
TUC erbjuder sedan tidigare distansutbildning till Hotel & Restaurant Manager med fyra fysiska träffar per termin i Jönköping. Nu utökar man med en platsbunden utbildning, förlagd i Norrtälje med satellitort Skellefteå.
– Satellitort innebär att vi satellitsänder föreläsningarna till ett lärcentrum i Skellefteå där studerande som bor i området träffas tillsammans med personal för att delta i utbildningen, förklarar Sara Söderlind.
– Skillnaden mellan de olika utbildningarna är att den nya platsbundna utbildningen inte har krav från tidigare yrkeserfarenhet, vilket distansutbildningen har. Det är en bra väg in i yrket för yngre eller för dem som kommer från andra branschen och vill satsa på en bransch som verkligen har ett behov av kompetens de närmaste åren, säger hon.

Jeanette Pettersson som tidigare arbetat internationellt i spa- och hotelbranschen både som anställd och egen företagare tillägger:
– Jag bestämde mig för att utöka mina kunskaper genom att studera Hotel Management på TUC Yrkeshögskola. Tack vare utbildningen har jag nu lyckats landa ett jobb som hotellchefsassistent på Stadshotellet i Åmål, Hotell Dalhall och Forsbacka Hotell & Restaurang, som alla drivs av samma ägare. Det här uppdraget ger mig möjlighet att vidareutveckla mina kunskaper och bidra till verksamhetens framgång, säger hon.


Bild: Jeanette Pettersson

Läs mer om våra olika utbildningar här

 

Så söker du till utbildningen

Utbildningen ”Hotel & Restaurant Manager” på TUC Yrkeshögskola finns som två olika alternativ i form av starttid och/eller plats.

Start HT-23: Platsbunden 1 dag i veckan i Norrtälje, eller via studieort Skellefteå. Resterande studietid sker via kommunikationsplattformen Teams. Programmet är öppet för sen ansökan. Ansök här

Start VT-24: Distans via Teams, med fysiska träffar i Jönköping, eller på studieort Borgholm. Programmet öppnar för ansökan i juni. Ansök här

Alla våra YH-program och kurser är kostnadsfria och CSN-berättigade.