Annons

Satsa på take away till hemestern

zoom Tarte flambée är lätt att variera och perfekt att erbjuda som take away. Fler tips och recept hittar du på storhushall.skanemejerier.se.  Caroline Tengen, Cfoto.se
Tarte flambée är lätt att variera och perfekt att erbjuda som take away. Fler tips och recept hittar du på storhushall.skanemejerier.se. Caroline Tengen, Cfoto.se
När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren.

Med förändrade tider kommer också förändrade resmål. Orden ”hemester” och ”staycation” har varit modeord  de senaste åren och går ut på att man semestrar i sitt närområde. Att stanna hemma och  lägga fokus på upplevelser i den egna regionen är ett populärt alternativ den kommande sommaren. Och med fler utflykter ökar också efterfrågan på att besöka de lokala matställena.

Säsong för lättlagade grillmackor
Grillmackor är den perfekta sommarmaten för både regniga och soliga dagar. De är enkla att variera och tacksamma att förbereda. När du gjort mackorna klara för grillning är det bara att låta dem stå och vänta i kylen till du får en beställning. Variera med olika sorters bröd och till fyllningen kan du ta vara på ingredienser som du använder till annat på din meny. Perfekt att erbjuda som matig frukost, enkel lunch och mellanmål.

Lathund för smörgåsgrillare

  1. För ett bra resultat är det viktigt att använda en bra smörgåsgrill med hög effekt. Om inte temperaturen är tillräckligt hög är det svårt att få brödet frasigt och tillagningen tar för lång tid.
  2. Välj en ost med bra smältegenskaper, såsom kvalitetsostar från italienska Galbani och franska Président.
  3. I de flesta smörgåsgrillar behövs inget fett. När brödet fått en fin stekyta och osten smält är mackorna klara att serveras.

Tarte flambée – pizza på franska

En annan säsongsmåltid som är enkel att variera och perfekt att erbjuda som take away är tarte flambée, en fransk variant av pizza. Den har sitt ursprung i Alsace i Frankrike och är en hörnsten i regionens husmanskost. Liksom den italienska pizzan uppstod tarte flambée som ett sätt att ta tillvara på de bästa lokala råvarorna – och medan Italien hade tomater och gorgonzola hade Alsace färskost, syrad grädde och gruyère.

En tarte flambée kräver varken jäsning eller pizzaugn och blir frasigt gyllenbrun på tio minuter i 250 grader. Toppa med spickeskinka och rödlök på typiskt Alsace-vis, eller varför inte göra svenska versioner med lokal nypotatis, rökt lax och örter från den egna trädgården.

Du hittar grundreceptet här intill.
Fler tips och recept hittar du på storhushall.skanemejerier.se.
Smaklig spis!

 

Deg till tarte flambée

10 portioner

  • ca 13 dl vetemjöl
  • 1 1⁄2 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 3⁄4 dl olivolja

Blanda ingredienserna till en deg. Dela i bitar och kavla ut tunt.