Annons

Tequila-expert öppnar ny bar med hemlig drinklista

zoom Nyskapande. Vill göra något som inte Stockholms barscen ännu sett.
Nyskapande. Vill göra något som inte Stockholms barscen ännu sett.
KARRIÄR. Tequila och mezcal. Tuff mexikansk agavesprit är något Joesphine Sondlo går igång på. Nu blir hon barchef på nysatsninhgen inne på Clarion i Skanstull – Marcus Samuelssons Eatery Social.
Annons

Hej! Grattis till nya jobbet – hur känns det?

– Det känns bra och skitläskigt på samma gång. Det är ju ett stort projekt och ingen har ju gjort något liknande i Stockholm tidigare.

 

Varför valde att tacka ja?

– Dels för att jag längtat tillbaka till baren ett tag men också för att tjänsten kändes som klippt och skuren för mig. 

 

Hur hamnade du i barbranschen från början?

– Jag behövde ett jobb efter studenten och hade egentligen inga ambitioner alls att jobba på krogen. Men räkningarna var ju tvungna att betalas på något sätt, liksom.

 

Du började som barnisse och har arbetat dig uppåt. Vilka egenskaper gör dig till en bra barchef?

– Det uppenbara: Jag har jobbat som nisse, som cocktailservitris, som bartender och tycker mig ha hyfsad koll på vad alla delar innebär. Jag vet vad jag kan och inte kan begära av mina kollegor eftersom jag varit där själv.

 

Hur vill du bli bemött som gäst när du kliver in på en bar?

– Som alla andra, jag vill bli sedd. Det värsta som finns är att kliva in någonstans och känna att personalen inte sett mig. Sen gillar jag vänlig och avslappnad service som ändå är proffsig och säker.

 

Vad blir speciellt typiskt för dig på din drinklista?

– Det är hemligt. Men ju närmre öppning vi kommer, desto mer grejer kan det dyka upp i sociala medier. Ni får väl följa mig på Instagram helt enkelt!

 

Hur kommer du att gå tillväga för att rekrytera ditt nya barteam?

– Jag letar efter bra folk som sedan ska bli ett bra team. Det är sjukt svårt, alla ska ju funka ihop och kunna tillföra det de är bra på. Har man för många oerfarna i teamet blir det lätt rörigt, men har man å andra sidan bara stjärnor blir det lite Real Madrid. Det gäller att hitta ett mellanting och skapa ett team där alla har utrymme att utvecklas.

 

Vad är du mest stressad för inför öppning i juni?

– Allt och ingenting. Jag har öppnat krog förut, det är alltid stressigt, man får alltid släcka bränder och så vidare. Så jag försöker att inte stressa upp mig. 

 

…och vad ser du mest fram emot?

– Att sätta och utbilda ett barteam som förhoppningsvis kommer slå de flesta på fingrarna.

 

Du har tillsammans med Madeleine Rapp skrivit en bok om mezcal och tequila – vad är det med agavesprit som du gillar så mycket?

– Det är gott, roligt och en ganska stor utmaning att jobba med. Och så finns det en enorm och jävligt mäktig kulturell ankytning till Mexico som gör den väldigt speciell.

 

Hur kommer nöjesutbudet se ut på Eatery Social – blir det öppet till sent och dj:s, till exempel?

– Det får ni se när vi öppnar.

 

Har du någon favoritbar i världen – och varför just den?

– Det är olika. Dutch Kills i NY är en favorit, Limantour i Mexico City en annan. Fanellis är också en helt fantastisk bar. Varför? Man känner sig hemma helt enkelt, alla tre är barer som verkligen känns som barer och inte bara påklistrade koncept.

 

Vilka är den största utmaningen med att bedriva barverksamhet i Sverige?

– Att vi är så jävla bra. Det finns så sjukt mycket duktigt folk som jobbar, så mycket intresserade och beresta gäster som vet vad de vill ha. Man måste verkligen lägga sig på en hög nivå om man vill sticka ut. Vilket i och för sig är kul.

 

Har du några tips till unga som vill jobba inom barvärlden?

– Var ödmjuk och jobba hårt, det är inte att man kan ”the gentlemans companion” utantill som gör en till en bra bartender, utan hårt arbete.