Annons

40-åriga fjällutbildningen mer populär än någonsin

zoom Åsa Ohlin är kursföreståndare på den jubilerande fjälledarlinjen på Storumans folkhögskola.
Åsa Ohlin är kursföreståndare på den jubilerande fjälledarlinjen på Storumans folkhögskola.
NYHETER. I 40 år har Storumans folkhögskola utbildat natur- och säkerhetsintresserade elever till fjälledare. Den populära utbildningen har fortfarande ett högt anseende och för eleverna är framtidsutsikterna goda: ”Alla som går utbildningen får jobb”, säger Åsa Ohlin på kursföreståndare på fjälledarlinjen.
Annons

Fjälledarlinjen vid Storumans folkhögskola startade 1979, efter en tragisk olycka vid Anarisfjället då sex personer avled under en snöstorm. Syftet med utbildningen är att undvika liknande olyckor i fjällvärlden – och som examinerade kan eleverna arbeta med att öka säkerheten på flera sätt.

– De kan välja olika karriärvägar, många hamnar på fjällstationer som guider, andra jobbar för privata aktivitetsföretag eller startar eget, säger Åsa Ohlin.

Utbildningen är tvåårig och första året lär sig eleverna praktiskt friluftsliv, berätta?

– Det handlar om att bli van vid att vistas ute alla årstider, att hålla sig varm och torr och färdas säkert. Eleverna får testa exempelvis klättring och turskidåkning. Andra året fokuserar vi på ledarskap, här får de lära sig tekniker för att leda andra. Efter utbildningen är det många som söker sådana roller, tittar vi på dem som utexaminerats tidigare så har flera blivit chefer och rektorer.

Vilka är det som söker?
– Åldersmässigt spänner det mellan 20- till 60-åringar, och det handlar såväl om friluftsintresserade unga, liksom personer som redan gjort karriär och vill hitta en ny inriktning.

Fjälledarlinjen har funnits i 40 år – vad gör den så populär?
– Jag tror det beror på att den är lång och innehållsrik och att den leder till jobb – alla som går utbildningen får jobb.

Hur kommer det sig att den har levt kvar så länge?
– Den har ett högt anseende. Men det har gått både upp och ner, under 80- och 90-talet hade vi över 300 sökande, sedan blev det en dipp. Nu ser vi återigen att intresset för friluftsliv ökar och det avspeglar sig hos oss.

Mycket har hänt i fjällvärlden under 40 år, hur har utbildningen utvecklats?
– En stor skillnad är att folk i dag generellt inte är lika vana vid att vistas utomhus. Det finns även ett större fokus på säkerhet i samhället.

Till sist, hur många har utexaminerats till fjälledare totalt?
– Under de 40 åren har vi haft 24 klasser med i snitt 15 elever i varje. Sedan hade skolan under ett par år även en utbildning till friluftslärare, så sammanlagt blir det uppemot 450 personer.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...