Annons

Ny lärlingsutbildning för kockar

zoom Johanna Hallén Schub, projektledare på Visita.
Johanna Hallén Schub, projektledare på Visita.
NYHETER. Malmö stads lärlingsutbildning för kockar är den första vuxenutbildningen att bli certifierad av Visita. Över 70 procent av utbildningen kommer att ske på kvalitetssäkrade företag i Malmö och Lund.
Annons

Under snart tre år har Visita arbetat med certifiering av gymnasieutbildningar. Utfallet har varit väldigt positivt, något som inte minst märkts på det ökade söktrycket på skolor som certifierat sina utbildningar.

Nu är det snart dags även för den första vuxenutbildningen att bli certifierad utifrån samma kriterier.

”Branschens egna initiativ”

Några av Malmös hotell och restauranger har gått samman med Visita och Malmö stad och den nya lärlingsutbildningen kommer att sträcka sig över 58 veckor. 20 företag i regionen kommer ta emot lärlingar, berättar Johanna Hallén Schub, projektledare på Visita.

– Vi har förstått att det finns ett stort behov av att även öka kvaliteten på vuxenskolan och har också satsat resurser på att jobba med detta. Samtidigt kom det en förfrågan från några företagare i Malmö/Lund-området med ett kompetensbehov som kände till att vi pratat om detta. Så det är väldigt mycket branschens egna initiativ, säger hon.

Vad är skillnaden mot att certifiera en gymnasieutbildning?

– Kvalitetssäkringen är i princip densamma som med en gymnasieskola, när det gäller att komma överens om värdegrund och utbildningens innehåll. Men processen är lite annorlunda eftersom det här inte är en utbildning som funnits tidigare. Tanken är att vi är med från start, vi sätter kriterierna och avgör vilka företag som ska vara med. För att ta emot en lärling måste man vara kvalitetssäkrad och Visita-ansluten samt ha ett anställningsbehov, säger hon.

Modellen är unik för hela näringslivet och det är första gången branschen är med och påverkar en utbildning redan innan den startat.

Blir det fler kvalitetssäkrade vuxenutbildningar?

– Ja, vi kommer satsa i Stockholmsområdet och hela landet där det finns företag som är intresserade av att delta i den här processen och ta fram den här typen av utbildningar. För det har vi märkt hittills att det måste finnas ett intresse från företagen, annars går det inte, säger Johanna Hallén Schub.

Här kan du läsa mer om Visitas certifiering

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...