Annons

Göteborgare är Årets Konditor

zoom När den 30:e upplagan av Årets Konditor avgjordes på Älvsjömässan i Stockholm var det Disa Molin på Nääs Fabriker som kammade hem guldet.
När den 30:e upplagan av Årets Konditor avgjordes på Älvsjömässan i Stockholm var det Disa Molin på Nääs Fabriker som kammade hem guldet.
NYHETER. Nu står det klart att Disa Molin från Nääs Fabriker i Lerum kan titulera sig Årets Konditor 2018. ”Vinsten betyder otroligt mycket, jag kommer att bli igenkänd och få chans att jobba med roliga uppdrag”.
Annons

Nu har finalen i Årets Konditor avgjorts för 30:e gången i följd. Tävlingen, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, hölls på Älvsjömässan i Stockholm i fredags – och segrare är Disa Molin som till vardags arbetar på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang.

Grattis, hur känns det här?
– Tack, det känns fantastiskt, jag ser det som ett kvitto på att jag gör något bra. Vinsten betyder otroligt mycket, jag kommer att bli igenkänd och få chans att jobba med roliga uppdrag vid sidan av, som desserter till större middagar eller en receptfolder, till exempel.

Vad gjorde att du vann?
– Jag tror att jag tog hem segern genom att mina bakverk var så smaksäkra, de smakade helt enkelt gott och hade det där lilla extra.

Temat i tävlingen var ”Tivoli”. Hur tolkade du det?
– Jag tolkade det genom att skapa en slags slänggunga av en tallrik sprayad med kakaosmör och ett tak av choklad.

För fem år sedan tog du brons i tävlingen, har du haft nytta av det?
– Absolut, den erfarenheten gjorde att jag visste hur jag skulle strukturera upp arbetet inför tävlingen. Men det var min hårda träning under sommaren som avgjorde, jag tog fram de smaker och strukturer jag ville jobba med och två dagar i veckan tränade jag på att få ihop min idé, under tidspress.

Vilken typ av bakverk arbetar ni med på Nääs Fabriker?
– Vi bakar allt från traditionella muffins, praliner och småbröd åt konferensfiket till spännande desserter till vår restaurang, så småningom kommer min tävlingsrätt att hamna på menyn. Min specialitet på jobbet är att ta fram roliga smaker som passar bra tillsammans.

Hur kommer det sig att du blev just konditor?
– Det började med att jag jobbade på kafé Cappuccino i Göteborg 2005 och de hade bageri i källaren. Det var så mysigt att gå ner där och hämta nybakt bröd och tårtor. Sedan när jag var föräldraledig med mitt första barn året efter insåg jag att jag ville jobba med något kreativt, så jag började på Komvux bageriutbildning. Och på den vägen är det.

Vad tycker du är det bästa med att baka?
– Det passar mig eftersom jag är kreativ och inte kan sitta still. Som konditor får jag jobba med kroppen och röra på mig hela dagen.

 

Slutligen, hur ska du fira vinsten?
– Jag har precis landat på jobbet och nu väntar kollegorna på att få fira mig, jag tror det kommer att bli ett glas bubbel.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...