Annons

Här ligger en av världens bästa barer

zoom Linje Tios ägare Andreas Bergman. Foto: Linje Tio, Nigab" />
"En plats på 50 Best bars är bra för affärerna", menar
Linje Tios ägare Andreas Bergman.
Foto: Linje Tio, Nigab
NYHETER. För tredje året i rad har Hornstulls-baren Linje Tio tagit sig in i toppskiktet på listan över världens bästa barer. I år rankas de högre än någonsin – och landar på plats 32. ”Något rätt gör vi”, säger Andreas Bergman till Besöksliv från galan i London.
Annons

Det var under pompa och ståt som World’s 50 Best Bars presenterades under onsdagen i London. Krögarna Anderas Bergman och Joel Söderbäck var på plats. Det blev två lokala barer som fick toppa listan: Dandelyan som nummer ett, tätt följt av American Bar på plats två. Den enda svenska baren är Linje Tio på plats nummer 32, men vi hittar en annan nordisk bar i toppskiktet – Himkok i Oslo.

Grattis – ni gör det igen – och för tredje året i rad är ni i toppen. Från plast 44 till 32. Hur känns det?

– Väldigt kul, trodde vi skulle halka ur. Men inte det, så något rätt gör vi även i år. Tredje året känns verkligen som att vi stolt kan säga att vi är en av världens femtio bästa barer. Tre år är ingen tillfällighet, säger krögaren Andreas Bergman.

Flera hundratals personer ur världen barelit samlades under onsdagen på Roundhouse i Camden Town, London.

Hur är det att vara på en sådana gala och få pris?

– Det är ju väldig nervös stämning, det luktar adrenalin och parfym. Snackisen i år är väl om Savoy skulle säkra sin titel igen och hur många barer från Singapore är med på listan i år.

Det sägs ofta att vi har så bra barstandard i Sverige. Men varför tror du att inte fler svenska barer lyckas ta sig in på listan?

– Politik, pr och social begåvning. Jag tror också ett problem är att för många hoppar runt, byter koncept och testar för många nya grepp.Vi har varit här och gjort vår grej i sex år. Hållit oss till vår ursprungsfilosofi med stället. Vår barchef Ludvig Grenmo har varit med sedan start. Jag tror att kontinuitet och långsiktighet för vårt ställe och personal är en stor grej.

Varför är det viktigt att att vara på placerad på 50 Best Bars?

– Det är ett kvitto på att man är bäst i världen, vilket är kul och det är bra för business. Vi sätter Stockholm på en karta tillsammans med andra restauranger som pushar Stockholm som mat- och dryckesdestination.

Vad blir höstens stora drinktrend?

– Det är över med trender. Länge lever kvalité och säsonger.

Förutom Linje Tio som är en del av Tjoget så driver ni restaurange Paradiso vid Mariatorget. Hur ser framtiden ut för er koncern, har några nyheter på g?

– Vi håller i skrivande stund på med en totalrenovering av Tjoget. Förutom ett ansiktslyft så öppnar vi en ny verksamhet i den lokal som tidigare var barberare. Kafé Tjoget, ett klassiskt ölkafé med fotfästet i södra Europa. Ett fint komplement till matsalen, vinbaren och cocktailbaren. Det öppnar under hösten.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...