Annons

Rökförbudet: Krögare rasar över fimpar ”Ser ut som en soptipp”

zoom Krögarna förbjuds enligt lag att ställa ut askkoppar - uppmuntrar till rökning.  Foto: Colourbox
Krögarna förbjuds enligt lag att ställa ut askkoppar - uppmuntrar till rökning. Foto: Colourbox
NYHETER. Sedan 1 juli i år är det förbjudet att röka på uteserveringar. Efterlevnaden sköts exemplariskt på uteserveringarna, men utanför har fimpskräp blivit ett stort problem där restaurangerna får hålla rent på kommunens mark.
Annons

Krögare och restaurangpersonal vittnar om att gäster efterlever den nya lagen om rökförbud på uteserveringar. För Bengt Linde, Götaplatsgruppen i Göteborg, har det inte medfört några ordningsproblem på hans fem krogar.

Däremot medför lagen ”berg av skräp”. I Facebook-gruppen ”Hänt på Restaurang” av och med branschanställda, vittnas det om ”kaos”, ”drivor av fimpar”, och ”ett elände att hålla rent”.

Olika bud för olika kommuner

Det är upp till respektive kommun att tolka hur många meter bort utanför serveringsområdet som rökarna får stå. De olika buden kan vara allt från ingen samstämmig anvisning i Visby, fem meter i Stockholm och hela 25 meter i Göteborg.

– Det börjar bli jävligt skitigt i Göteborg, fimpar överallt. Det är som att ha en stad helt utan soptunnor, varför sätter kommunen inte bara ut askkoppar, säger Bengt Linde.

Tvingas fimpa på gatan

Just askkopparna har blivit ett moment 22. Krögarna förbjuds enligt lag att ställa ut några, då de uppmanar till rökning, och gästen tvingas därför att fimpa på gatan.

– Kommunen måste se till att regelverk funkar i praktiken. Lösningen kan inte vara att fimpa ner hela Göteborg. Inte heller att ansvaret ska ligga på oss krögare. Om någon tänder en cigg på min uteservering kan jag bli av med tillståndet men om någon går in på kommunfullmäktige och gör detsamma, då blir inte kommunen straffad.

Oklart regelverk

Bengt Linde tycker Göteborgs stad gjort det ”lätt för sig”. Lagt ansvaret på en tredje part, som inte vet hur ansvaret ska fördelas krögarna emellan.

– På Avenyn ligger tjugo restauranger på rad. Hur ska de göra? Om folk cyklar förbi min restaurang och slänger en fimp in, vem bär egentligen ansvaret för den? Ska jag stå med måttband och mäta bort till 25:e metern, och strunta i fimparna på 26 meter bort?

Hur skulle du vilja att kommunen åtgärdade detta?

– Först vill vi ha svar på tal om vad som händer. Vem ska ta hand om fimpen? När man förbjöd rökning inomhus på krogen så väntade vi för att se effekten och det blev ju rätt bra. Ingen klagade över rök något mer. Jag har sett att nattklubbarna nu klagar för att de får en tredje kö. Rökarna vill inte heller skräpa ner och då är väl askkoppar en enkel sak.

Krogpersonal skriver i Facebook-forumet att de ofta får frågor av gäster om var askkoppar finns, men de har ingenstans att hänvisa. I ett fall bad en restaurang Göteborgs stad att sätta upp en extra papperskorg nära deras entré men fick nej då det fanns en befintlig utplacerad trettio meter bort.

”Sjukt få gäster som väljer att knalla dit”, skriver en restauranganställd.

Bara ett rykte

Avenygruppen samarbetar nära med Göteborgs stad i renhållningsfrågan. Deras vaktmästare har fått låna en maskin av staden för att suga upp fimpar med. Vd Jessika Wassberg säger att 25-metersregeln bara är ett rykte.

– Miljöförvaltningen har inte satt en meterangivelse, säger hon.

Hon berättar vidare att Göteborgs stad har specialaskkoppar med fästen för lyktstolpar som krögare kan få vid efterfrågan, om de tar på sig att tömma dem. Men de får inte placeras vid ingången, då blir det en rökuppmaning.

25-metersregeln gäller

Men hos Göteborgs stad bekräftas meterregeln. Det är när Besöksliv söker Park- och naturförvaltningen och får svar av enhetschefen för Trygg, vacker stad på frågan: ”Bär krögaren ansvar för att städa 25 meter utanför dess restaurang?”

– Tjugofem meter från uteserveringarna men annars fastighetsägaransvar, tio meter eller gångbanans bredd, skriver Beata Löfmarck i ett sms.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...