Tillsammans med universiteten i Parma, Alicante och Bergen vill Mittuniversitetet starta ett ettÄrigt masterprogram inom hÄllbar utveckling och gastronomi.
â Detta Ă€r en pilotutbildning som under försöksĂ„ret 2020â2021 kommer utgĂ„ frĂ„n universitetet i Parma. Sedan Ă€r tanken att vi fyra universitet pĂ„ sikt ska utveckla ett gemensamt program som vi kan ge pĂ„ plats hĂ€r i Ăstersund, sĂ€ger Wille Skoglund, universitetslektor och forskare vid Mittuniversitetet.
Del av ett forskningsprojekt
Utbildningen med arbetsnamnet âMaster of Sustainable Food City Designâ kommer vara en del av UNESCO:s Creative Cities Network som Mittuniversitetet tillsammans med turismforskningscentret ETOUR har forskat kring under en lĂ€ngre tid. Syftet med nĂ€tverket Ă€r att ta fram metoder och modeller för hur stĂ€der kan samarbeta med kulturella och kreativa nĂ€ringar pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt.
â Att vi har en sĂ„ stark koppling till UNESCO Ă€r en viktig del av den hĂ€r satsningen. Vi kommer koppla utbildningen till de 17 globala hĂ„llbarhetsmĂ„len, sĂ€ger Wille Skoglund.
Han berÀttar att kurserna som just nu jobbas fram kommer ge de framtida studenterna kunskap i hur man förvaltar det lokala kulturarvet, arbetar med hÄllbar livsmedelsproduktion och hur man pÄ bÀsta sÀtt drar nytta av branschens starka stÀllning som turismsektor.
Ska forma ledare
MÄlgruppen för utbildningen Àr alla som kÀnner sig manade att bli föregÄngare inom gastronomi och hÄllbar utveckling.
â Förhoppningen Ă€r att studenterna kommer fĂ„ den kapacitet som krĂ€vs för att visa vĂ€gen hos bĂ„de kommuner och privata företag, sĂ€ger Wille Skoglund och fortsĂ€tter:
â Det Ă€r mĂ„nga som vill vara hĂ„llbara i sitt turistande. Kan vi vara med och forma ledare för den hĂ€r sortens turism kĂ€nns det som att vi kommer bidra till nĂ„got vĂ€ldigt viktigt.