Annons

”Vi kan vara med och bidra till något väldigt viktigt”

zoom Pilotutbildningen ska under försöksåret 2020–2021 utgå från universitetet i Parma, säger Wille Skoglund, universitetslektor vid Mittuniversitetet. Foto: Sandra Pettersson
Pilotutbildningen ska under försöksåret 2020–2021 utgå från universitetet i Parma, säger Wille Skoglund, universitetslektor vid Mittuniversitetet. Foto: Sandra Pettersson
NYHETER. Mittuniversitetet planerar en utbildning i gastronomi och hållbarhet för dem som ska leda branschen in i framtiden.
Annons

Tillsammans med universiteten i Parma, Alicante och Bergen vill Mittuniversitetet starta ett ettårigt masterprogram inom hållbar utveckling och gastronomi.

– Detta är en pilotutbildning som under försöksåret 2020–2021 kommer utgå från universitetet i Parma. Sedan är tanken att vi fyra universitet på sikt ska utveckla ett gemensamt program som vi kan ge på plats här i Östersund, säger Wille Skoglund, universitetslektor och forskare vid Mittuniversitetet.

Del av ett forskningsprojekt

Utbildningen med arbetsnamnet ”Master of Sustainable Food City Design” kommer vara en del av UNESCO:s Creative Cities Network som Mittuniversitetet tillsammans med turismforskningscentret ETOUR har forskat kring under en längre tid. Syftet med nätverket är att ta fram metoder och modeller för hur städer kan samarbeta med kulturella och kreativa näringar på ett hållbart sätt.

– Att vi har en så stark koppling till UNESCO är en viktig del av den här satsningen. Vi kommer koppla utbildningen till de 17 globala hållbarhetsmålen, säger Wille Skoglund.

Han berättar att kurserna som just nu jobbas fram kommer ge de framtida studenterna kunskap i hur man förvaltar det lokala kulturarvet, arbetar med hållbar livsmedelsproduktion och hur man på bästa sätt drar nytta av branschens starka ställning som turismsektor.

Ska forma ledare

Målgruppen för utbildningen är alla som känner sig manade att bli föregångare inom gastronomi och hållbar utveckling.

– Förhoppningen är att studenterna kommer få den kapacitet som krävs för att visa vägen hos både kommuner och privata företag, säger Wille Skoglund och fortsätter:

– Det är många som vill vara hållbara i sitt turistande. Kan vi vara med och forma ledare för den här sortens turism känns det som att vi kommer bidra till något väldigt viktigt.