Annons

Fler uppsägningar att vänta för hotellen

zoom Visita vill se förlängt permitteringsstöd över åtminstone första kvartalet nästa år. Foto: Colourbox
Visita vill se förlängt permitteringsstöd över åtminstone första kvartalet nästa år. Foto: Colourbox
NYHETER. Hösten ser fortsatt mörk ut för hotellnäringen. Uteblivna gästgrupper och låg beläggningsgrad präglar inte minst Stockholmshotellen resten av året. Och när permitteringsstödet löper ut väntas fler uppsägningar.
Annons

Som Besöksliv skrivit om tidigare är storstadshotellen de värst drabbade av effekterna av coronapandemin. Viktiga grupper som affärsgäster och utländska gäster är mer eller mindre borta, likaså de som reser till Stockholm för att besöka Gröna Lund eller gå på konserter och andra stora evenemang.

Kraftigt minskad beläggning i kombination med prispress och alltjämt höga kostnader riskerar att hotellen tvingas säga upp personal när det viktiga statliga stödet för korttidsarbete löper ut. I Stockholm är beläggningen i oktober 77 procent lägre jämfört med samma period 2019, enligt siffror från Benchmarking Alliance.

Enligt Visita har runt 19 000 anställda varslats från hotell- och restaurangbranschen, besöksnäringens mest personalintensiva, sedan i mars. Totals 60 000 har korttidspermitterats.

Korttidsstödet löper ut den 31 december 2020, men för dem som ansökte om stöd retroaktivt från mars, upphör det redan i november.

Marcus Östlundh vd för HKC Hotels, – där bland andra Hotell Kung Carl ingår, – samt styrelsemedlem i Best Western Hotels, säger till Dagens Industri att ”alla svenska hotell talar om uppsägningar”.

Han flaggar för att permitteringsstödet var onödigt om det inte kommer till en förlängning med tanke på att hotellen fortfarande är i ekonomisk kris.

”Om det upphör mitt under krisen blir enda effekten att folk har kunnat behålla sina jobb några månader längre. Det är galenskap”, säger han till DI.

Visita vill se förlängt permitteringsstöd över åtminstone första kvartalet nästa år. Dessutom vill man att det återigen ska bli möjligt att permittera på 80 procent.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...