Annons

”Det krävs att några säger ifrån för att skapa förändring”

zoom Jessie Sommarström, Årets kock 2022. Foto: Kajsa Lorentzon
Jessie Sommarström, Årets kock 2022. Foto: Kajsa Lorentzon
NYHETER. Jessie Sommarström är en av medlemmarna i Framtidens Krogkultur och har även deltagit i nätverket TakeOvers gästspel under åren. Årets kock 2022 är en förebild och inspiratör för alla kvinnor i branschen.
Annons

För Jessie Sommarström tog det många år innan hon bestämde sig för att ställa upp i Sveriges mest prestigefulla kocktävling. Nu har hon blivit den första kvinnan på 34 år att vinna. Vi möts ett par veckor efter vinsten och Jessie Sommarström har ännu inte hunnit smälta segern.

– Det känns fortfarande overkligt. När det dyker upp segerbilder i flödet tänker jag: ”Herregud, är det där verkligen jag – Årets kock 2022?”.

Vill inspirera fler kvinnor att tävla

Jessie Sommarström är en av medlemmarna i Framtidens Krogkultur och hon har också deltagit i ett par av TakeOvers gästspel, som Besöksliv skrev om nyligen. Nu hoppas Jessie att vinsten i Årets kock innebär att hon kan inspirera fler kvinnor att kliva in i rampljuset.

– Det är klart att det vore jättebra om fler kvinnor tävlade. Mycket hänger på arbetsgivarna, för det krävs väldigt mycket tid och resurser. Om man får det för sin arbetsgivare och tycker att det är roligt att tävla har man inget att förlora, tvärtom. Det är väldigt lärorikt och utvecklande att vara med i Årets kock.

Även Årets kock har utvecklats mycket på senare år, påpekar Jessie.

– Jag tycker att tävlingsledningen har gjort mycket för att lyfta kvinnor, bland annat genom juryn. Den visar hur många duktiga kvinnor det finns i Sverige. Själv har Jessie Sommarström suttit i juryn i Årets kockelev, en tävling som brukar locka ungefär lika många tjejer som killar.

Hållbart för både män och kvinnor

Jessie tror att den främsta förklaringen till att det är färre kvinnor som tävlar i Årets kock är att det helt enkelt är färre kvinnor som stannar i varmköken.

– Många slutar efter att de har fått barn, kanske för att många får andra prioriteringar då. Vi måste jobba för att branschen ska bli mer hållbar både för män och kvinnor och att man ska kunna jobba kvar efter att man har fått barn. Mycket handlar om vem det är som bestämmer i köket och om personen följer de regler som finns. Det är jätteviktigt att de engagerar sig för att skapa en dräglig och trygg arbetsmiljö.

En snabbfotad och förändringskraftig bransch

Själv har hon aldrig funderat på att lämna branschen, trots att det periodvis har varit kämpigt.

– Jag har varit ensam tjej i många kök och ibland har det varit tufft. Det är många som har påpekat att det här är ett fysiskt arbete. Samtidigt har det hänt otroligt mycket i branschen om man jämför med hur det var när jag började, säger hon och fortsätter:

– En positiv sak med branschen är att vi är snabbfotade och att det finns en stor förändringskraft, det märktes inte minst under pandemin. Men det krävs att några säger ifrån för att det ska bli en förändring.

Läs mer: Historisk vinst: Jessie Sommarström är Årets Kock
 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...