Annons

Snart premiär för Umarell – Göteborgs nya italienare

zoom Louise Johansson
Louise Johansson
NYHETER. I september öppnar italienska Umarell i Dicksonska palatset i Göteborg. Bakom satsningen återfinns restauratören Oliver Ingrosso och mästerkocken Louise Johansson.
Annons

Med Umarell får Göteborg en restaurang som lovar genuina italienska smaker i en vacker och historisk miljö. Det Dicksonska Palatset, vid Trädgårdsföreningen och Heden, har renoverats under ett par år men är strax redo för att ta emot nyfikna gäster.

Louise Johansson, vinnaren av tv-programmen “Sveriges Mästerkock” och ”Kockarnas kamp”, har etablerat sig som en av landets mest namnkunniga kockar. Hon har jobbat på bland annat Salt & Sill, Upper House och VRÅ och drivit företaget Taste by Louise, som matstylist och kokboksförfattare.

Hon beskriver platsen för den nya restaurangen, vars namn är ett italienskt uttryck som syftar på ”farbröder som gärna står och betraktar byggarbetsplatser”, som en av de vackraste platserna i hela Göteborg. Louise Johanssons matlagning är känd för att fokusera på hållbara råvaror, något som bekräftas av hennes senaste kokbok ”Musslor och morötter” som bygger på mat som är hållbar från miljö- och klimatperspektiv.

Hur kommer din matfilosofi och stil märkas på Umarell?

– Min matfilosofi grundar ju sig i fisk och skaldjur med råvaror från Göteborg och västkusten och det kommer definitivt märkas av på menyn. Jag älskar att jobba med de bästa råvarorna, det som är absolut godast och såklart att samtidigt göra bra och hållbara val. Jag jobbar på min italienska ådra och där är det tur att jag har Oliver som följeslagare. Jag gillar det där oväntade, någon krydda, sista touchen och knorren som gör att det blir så gott att du nästan ramlar av stolen. Det hoppas jag ska prägla menyn.

Oliver Ingrosso, som ligger bakom restaurangen Olli samt Ollis Deli i Stockholm och kokboken ”Quanto Basta” med italiensk favoritmat, kompletterar Louise Johansson på Umarell och hon ser fram emot samarbetet.

Berätta om partnerskapet med Olivier Ingrosso. Hur startade det?

– Jag var egentligen på väg att flytta upp till Stockholm i höstas och fortsätta karriären där, men så kände jag ändå att jag gärna blir kvar i Göteborg. Jag älskar Göteborg i hjärtat, min son har sin skola här och mina föräldrar bor här. Så berättade Karl Ljung, en kollega jag lärt känna via Årets Kock, om Dicksonska Palatset och att Oliver också eventuellt var intresserad. Och på den vägen är det. När vi blev ihopkopplade kände jag att det här kommer bli hur bra som helst. Vi är en bra kombination då Oliver har sin erfarenhet av italienska köket och har flera restauranger i Stockholm medan jag är en erfaren kock som tävlat i matlagning och drömt om att öppna en egen restaurang länge. Kombinationen kunde inte bli bättre.

Vad kommer Umarell ha för funktion i Göteborgs krogutbud?

– Jag tror att Umarell kommer att vara en restaurang som många kommer vilja besöka – både göteborgare och turister. Jag menar Dicksonska Palatset, en av Göteborgs vackraste byggnader och det nyaste restaurangtillskottet i stan. Vem vill inte komma? Det ska bli så roligt och en ära att föra Dicksonska palatset framåt. Det är en fin uppgift och ett ansvar vi har, jag och Oliver. Vår ambition är att alla ska känna sig välkomna. Hit ska du kunna komma och äta i vilket sammanhang som helst – när livet ska firas, med kollegorna, dejten, affärsmiddagen eller om du bara vill gå ut och äta en helt vanlig tisdag!

Dicksonska palatset stod färdigt 1862 och är ett palats i renässansstil. Byggnaden har bland annat varit hushållsskola för unga kvinnor och är kulturminnesmärkt. Stureplansgruppen tog över Dicksonska 2023 för att driva festvåning, restaurang och eventverksamhet i de anrika lokalerna.

Hur har själva platsen inspirerat restaurangens tema och atmosfär?

– Temat på restaurangen är ju italienskt och jag tycker verkligen att det passar in i Dicksonska Palatsets lokaler. Italiensk mat är otroligt god, vacker och verkligen ett av de bästa köken i världen och det tycker jag stämmer överens med Dicksonska Palatsets elegans och atmosfär. En riktigt god, perfekt kokt pasta med kanske en pistagepesto från Bronte, det finns ingen vackrare plats i Sverige att få avnjuta den på.

Hur är köket i ett palats?

– Köket är också en av de vackraste platserna i palatset. Det är så ljuvligt där inne med de stora fönstren, som kock ser du all vacker grönska utanför. Det ger så mycket energi och kreativitet. Och det ska kännas på varje tallrik som kommer ut.

Och maten, vad kan de framtida gästerna förvänta sig?

– Menyn kommer att vara italiensk, vill du börja med antipasti, gå på primi med pasta och risotto och sen köra secondi som huvudrätt så finns den möjligheten. Men vill du bara äta en riktigt god pasta så är du varmt välkommen för det också. Allt kommer vara vällagat, råvarorna noga utvalda, som italienarna säger – det bästa. Och man kommer helt klart känna av mig och Oliver som avsändare.

Till sist, vad ser du mest fram emot när restaurangen har öppnat?

– En fråga jag ofta fått genom åren är ”kan man äta din mat någonstans?” Det tycker jag ska bli allra roligast, att få laga mat och att jag äntligen kan välkomna folk att äta min och även Olivers mat nu. Det känns så stort. Jag kommer nypa mig i armen varje dag för att jag äntligen blivit med restaurang.

LÄS ÄVEN vår artikel om Svennepizzan i Göteborg