Gastronomiska utbyten och nya idéer för lokala råvaror, det kan matintresserade gäster hoppas på när Eld från Vikingamuséet i Stockholm kommer till Camp Ripan i höst. Men gästspelet handlar lika mycket om att ge en inspirationsinjektion till medarbetarna, berättar Stefan Byström, food & beverage manager på Camp Ripan.
– Vi och Eld delar intresset för hållbarhet och lokala råvaror, så det ska bli spännande att mötas. Här i norr har vi ju den faunan vi alltid har haft, den ändras ju inte. Men sättet att arbeta med råvarorna går ju att variera hur mycket som helst, säger han.
Liten stad med stort matintresse
Gästspel är inte nytt för Camp Ripan. Förra året knöt de kontakt med Fotografiskas kök, vilket resulterade i att kockarna på Ripan reste ner till Stockholm för att laga mat med Fotografiska. Några månader senare var det dags för stockholmarna att göra en lyckad take-over på Ripan.
– Vi vill gärna ha gästspel någon gång varje år, det är lärorikt för oss men också spännande för våra gäster. Kiruna är en liten stad med ett stort matintresse, då är det roligt att låta nya idéer komma till oss, säger Stefan Byström.
Odlingsskåp i restaurangen
En idé som har gett konkret resultat är de odlingsskåp som snart installeras på Ripan. I skåpen ska örter, sallad och andra grönsaker växa, bara någon meter från matgästerna. Tanken på ett växthus för att odla egna grönsaker hade funnits länge hos ägarna till Camp Ripan, och när teamet från Ripan såg Fotografiskas smarta odlingsskåp bestämde de sig för att göra något liknande.
– Vi kommer att ställa odlingsskåpen centralt i restaurangen så våra gäster kan se när maten växer fram. Det ligger helt i linje med vår filosofi: att använda lokala råvaror och sträva mot hållbarhet, säger Stefan.
Att Kiruna är på tapeten extra mycket just nu har knappast undgått någon. Staden flyttas bit för bit, något som har lockat till sig turister och journalister från hela världen. I slutet av augusti flyttas Kiruna kyrka, en världsunik händelse som kommer att livesändas.
– Det kokar lite överallt i stan just nu, det är så klart superkul för oss som verkar här, säger Stefan Byström.