Annons

Fotografiska gästspelar på Camp Ripan

zoom Ida Johansson, Camp Ripan
Ida Johansson, Camp Ripan
NYHETER. Den 17 april gästar köksteamet på Fotografiska Camp Ripans restaurang i Kiruna. Tillsammans med Ripans egna kockar ska de laga mat i gastronomins och hållbarhetens tecken.
Annons

Fotografiska i Stockholm är inte bara uppmärksammat för fotokonst, utan också för sin nyskapande matfilosofi där matkonst och hållbarhet går hand i hand. Ett koncept som Ida Johansson, hotelldirektör på Camp Ripan, gärna ville veta mer om, eftersom de själva är inne på samma hållbarhetsresa.

– Jag tog kontakt med Fotografiska och det ledde till att vår säljchef och jag åkte ner till Stockholm för att träffa Fotografiskas kökschef Martin Wall, säger Ida Johansson.

– Det var väldigt intressant att få se hur Martin och kockarna arbetar. De odlar bland annat egna grönsaker, både inomhus och ute på trädgårdsland, och plockar vilda växter när det är säsong.

Vill odla egna grönsaker

Besöket ledde till ett fortsatt samarbete. I höstas reste kockarna på Ripan till Stockholm för att laga mat med Fotografiskas kockar. Nu kommer Fotografiskas team till Kiruna för att göra en take over i Ripans restaurang.

– Den här typen av samarbeten är så värdefulla, att få lära och inspireras av dem som är bäst i branschen. Vi tittar nu på hur vi ska kunna odla egna grönsaker. En idé är att ta vara på den varma fuktiga luften från vårt spa, fortsätter Ida Johansson.

Arbetar hårt för minskat matavfall

Ripans hållbarhetsarbete fortsätter också på andra plan.

– Vi har anställt en kvalitets- och hållbarhetsansvarig, och arbetar hårt för att minska vårt matavfall. Sedan en tid samarbetar vi även med ICA för att rädda matvaror som annars skulle ha kasserats.

Under pandemin klarade Camp Ripan sig bra. Problemen kom i stället efter pandemin. När människor började resa och gå på restaurang igen var det brist på personal.

– Vi hade gäster, men ingen personal. Många inom restaurang hade bytt till andra branscher när samhället stängde ner. Det tog ett tag innan vi kom till rätta med kompetensbristen, men nu är vi fulltaliga. säger hon.

LÄS ÄVEN om Fotografiskas Återvin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...