Den 3–4 oktober samlas världsledare, forskare, beslutsfattare och företag på Quality Hotel Strawberry Arena för konferensen EAT Stockholm Food Forum. Över 700 deltagare från alla världens hörn ska tillsammans diskutera åtgärder och strategier för att skapa en hållbar framtid för vårt globala matsystem.
– Det är just i gränslandet mellan det globala och det lokala som vi hittar nyckeln till framtidens måltider. Maten vi serverar på EAT Forum är en manifestation av vad som är möjligt när innovation, smak och hållbarhet får stå i centrum, säger Frida Ronge, kreativ ledare för hållbara matupplevelser på Strawberry, i ett pressmeddelande.
Revolutionerande fiskar
På menyn under den första dagen finns Nordic Sushi Bowl med svenskodlad regnbågslax – den första i världen som matats med mykoprotein som foder (en innovation framtagen av Axfoundation). Fodret, som är ett odlat svampmycelium, har ett lågt klimatavtryck och framställs av restprodukter från jord- och skogsbruk.
Istället för ris används hydrotermiskt behandlat korn från Hidden in Grains – ett slags ”nordiskt ris” som både är hållbart och mer näringsrikt än vissa andra rissorter. Till detta serveras svensk soja från Liura, sockertångssallad från svenska Kobb och inlagd kålrot i stil med japansk gari. Salladen är odlad lokalt i Slakthusområdet av Cube Greens.
Lunchen avslutas med en ”pepparkaksbliss-boll” gjord på torkad frukt och nötter från hotellfrukosten – kryddad med klassiska nordiska jularomer.
Fullt fokus på svinn
Under dag två står grönt i fokus, med en fullkornspasta och nordisk pesto gjord på solroskärnor, svensk sockertång, Västerbottenost och morotsblast – även det i linje med ett no waste-perspektiv. Till det serveras en småkaka med bland annat kaffesump från dagens kaffeservering.
– Vi vill visa att framtidens mat både kan vara klimatsmart, cirkulär och smakrik. Med nordiska råvaror, odlad sockertång, svensktillverkad soja, hydrotermiskt korn och no waste-tänk vill vi inspirera till nya sätt att tänka kring hur och vad vi äter, säger Frida Ronge.