Annons

Söders Hjärta firar 50 år

zoom Christian Wabnig och Niclaes Wallmark.
Christian Wabnig och Niclaes Wallmark.
NYHETER. Påhittighet, god stämning, stammisar och att våga göra bort sig – så har Söders Hjärta blomstrat under 50 år. Festligheter och överraskningar väntar när restaurangen fyller år.
Annons

En av Stockholms verkliga kroginstutioner, restaurangen och baren Söders Hjärta på Bellmansgatan på Södermalm firar 50 år den 23:e november. Hjärtat, som restaurangen kallas, kan se tillbaka på ett halvt sekel av händelserika kvällar, musik, roligheter och samhörighet.

Hit går man för den goda stämningen och för att ta del av den moderna kulturhistorien då restaurangen lockat artister, skådespelare, författare och stammisar ända sedan den slog upp portarna i mitten av 1970-talet.

Krögarna Niclaes Wallmark, tidigare restaurangchef på Ugglan Boule & Bar, och Christian Wabnig som tidigare varit restaurangansvarig på Kvarnen, tog över Söders Hjärta för tio år sedan.

– Christian ringde mig 2015 och frågade om jag var intresserad av att ta över tillsammans med honom. Fram till dess hade Ivan Svegl drivit Hjärtat tillsammans med sin fru Eva Nederby i 40 år. Ivan la ut en annons på Blocket, minns Niclaes Wallmark.

Vad lockade dig med att ta över Söders Hjärta?

–  Både jag och Christian har erfarenhet som bartenders, jag började när jag var 18 år. Jag har på något sätt alltid längtat till Söders Hjärta. Det var lite krångligt att få ihop det ekonomiska för att ta över, men vi löste det.

Vad var era ambitioner när ni tog över, vad ville ni göra?

– Vi lovade Ivan att förvalta stället. Redan då så var menyn inriktad på fransk, österrikisk och svensk husman och stämningen på Hjärtat har alltid varit väldigt viktig.

De tio åren som gått sedan 2015 har varit utmanande för hela restaurangbranschen, med lågkonjunkturer och pandemi. Hur har ni klarat er?

– Vi har varit lite förvånade över att det gått så pass bra. Även om pandemin naturligtvis var en jobbig tid, så klarade vi det. Det var fantastiskt när alla kunde ses igen, bara det att man fick ställa sig upp tillsammans igen. Jag var dj den kvällen och kunde informera alla att nu fick vi umgås stående igen. Under lågkonjunktur har det funkat bra, våra gäster är från 18 till 99 år och Hjärtat är stället man vill träffas på. Den här restaurangen är mer än mat och dryck.

Många kan nog bli avundsjuka över en restaurang som gått så bra i 50 år, hur håller ni stället levande?

– Det viktigaste är att det måste hända saker hela tiden, det ska vara musik, liveband och gärna gästspel. Vi har bland annat gett nycklarna till restaurangen till Bo Kaspers orkester, då spelade de inte bara utan bestämde även över menyn och dryck. Vi vill gärna överraska våra gäster, vi har olika events, bokreleaser och dj: s.

Ni är också fenor på sociala medier, berätta om hur ni jobbar med det.

– Vi försöker vara väldigt aktiva och har till och med en egen Youtubekanal. Där försöker vi inte göra så snygga filmer som möjligt, tvärtom! Vi gör bort oss mycket, Christian och jag. I en film så rider vi ner för Bellmansgatan och parkerar våra hästar utanför Söders Hjärta. I en annan är vi grottmänniskor, vi har verkligen så kul och jag tror att det syns och smittar av sig.

Och gästerna hakar på?

– Ja, precis. Folk lägger ut bilder och filmer i sina egna kanaler när vi ordnar exempelvis musikquiz och after works. Det finns ett stort engagemang både från oss och från våra gäster. Vi får inte vara rädda att starta en after ski till exempel, bära in skidor och fixa. Visst tar det också energi men det är jätteviktigt att ordna roliga saker.

 Hur har ni haft det med personal under de här tio åren? Det kan som bekant vara en utmaning inom branschen.

– Vi har haft lyckan att ha en bra bas, vi har haft samma kökschef sedan vi öppnade. Sen blir det ju alltid en viss omsättning på personal när man driver restaurang. Att skapa ett bra team är ständigt pågående men så är branschen. Ivan sa en bra sak när vi tog över, han jämförde att ha restaurang med att vara bonde- det är jobb 24 timmar om dygnet som gäller.

Vad älskar du mest med ditt jobb?

– Stoltheten med att känna att jag gjort något bra som folk tycker om. Jag kan gå in på Hjärtat när jag är ledig för att se att gästerna trivs och känna atmosfären.

Och hur ska ni fira 50-åringen?

– Den 23:e november så öppnar vi dörrarna klockan 16. Det blir musik, dj:s och en hel massa saker som händer. Jag kan utlova att det blir en stor överraskning för gästerna, avslutar Niclaes Wallmark på Söders Hjärta.

Så fick det trestjärniga hotellet  toppbetyg från gästerna

Så fick det trestjärniga hotellet toppbetyg från gästerna

9,2 i betyg på Booking. Strålande recensioner på Hotels.com och Google. Varför älskar gästerna det lilla trestjärniga hotellet i Danderyd? Svaret är en röd tråd som genomsyrar allt. Och en grön.