Annons

Tryffelfestivalen på Gotland: ”I år är ett jättebra tryffelår”

zoom Aime Dahlgren, vd på Clarion Hotel Wisby.
Aime Dahlgren, vd på Clarion Hotel Wisby.
NYHETER. Specialkomponerade menyer, jakter, föredrag och after-works i tryffelns tecken. Helgens festival på Gotland uppmärksammade den eftertraktade svampen med events och god mat. Restaurang Bhoga och Clarion Hotel Wisby firar tryffeln hela hösten – på olika vis.
Annons

Under Gotlands Tryffelfestival gick många goda tillställningar av stapeln. Festivalen arrangeras av Gotlands tryffelakademi med syftet att få fler att upptäcka den gotländska delikatessen. Marknader, seminarier, ceremonier och massor av tryffel på menyn uppskattades av både lokala och tillresta besökare.

På Clarion Hotel Wisby arrangerade man den avslutande tryffelmiddagen i samarbete med lokala kockar och Wisbygymnasiets Restaurang och livsmedelsprogram. Överskottet efter driftskostnaderna tillfaller Restaurang och livsmedelsprogrammet och det är eleverna från Wisbygymnasiet som komponerar menyn. Tryffelmiddagen var fullbokad och välkomnade 119 gäster. Aime Dahlgren är vd på Clarion Hotel Wisby.

Bra tillfälle att marknadsföra Gotland

– Festivalen är ett ypperligt tillfälle att marknadsföra Gotland även utanför högsäsong samt att visa upp vår gotländska tryffel. Vi har serverat en trerätters tryffelmiddag i vår restaurang under en hel månad. Tryffelmiddagen i samband med festivalen är väldigt uppskattad och blev snabbt fullbokad. Vi har haft många bokningar i restaurangen och på hotellet under hösten då man passar på att njuta av god mat, tryffel och vad allt ön har att erbjuda, säger hon.

Tryffelfestival Visby

Pris till Årets tryffelkock

Gotlands Tryffelakademi delar även ut priset Årets tryffelkock med syftet att ”premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland” och har delats ut till elva personer hitintills. I år gick det till Gustav Knutsson från restaurang Bhoga i Göteborg.

– Vi jobbar ju mycket med tryffel och då bara från Gotland. Vi jobbar bara med svenska råvaror och det gäller även tryffel. Det är verkligen kul att man kan få tag på svensk tryffel som har hög kvalitet, säger Gustav Knutsson som ser fram emot att välkomna gäster till Bhoga efter att haft stängt i 20 månader på grund av en fastighetsrenovering.

Bhoga använder enbart svensk tryffel

På Bhoga serveras flera tryffelrätter som bräserad purjo med skum på svamp, tryffel och hyvlad tryffel. Lamm från Ljungskile med lammtunga, lammbringa och lammsadel med kål och tryffel. Och tryffel är alltid ett tillval på Bhoga under hösten vilket gläder gästerna.

– Många gäster blir förvånade och positivt överraskade över tryffelns kvalitet och smak.

– Det är en Bourgognetryffel och många tycker den är mild, det är inte som vintertryffel från Piemonte. De senaste åren har vi fått tryffeln från Gotland ännu färskare, vår leverantör plockar den samma dag som vi får den och i år är ett jättebra tryffelår, säger Gustav Knutsson.

Rekryterade med stöd  – fick ett snabbmatsproffs

Rekryterade med stöd – fick ett snabbmatsproffs

När Madelen Thors, som driver flera Subway-restauranger, först fick frågan om att anställa Jhonny Sjöstrand med stöd från Arbetsförmedlingen, var hon tveksam. Idag är hon väldigt glad att hon vågade. ”Vi har fått andra p...