Annons

Gothia Towers har sålt 3 miljoner räkmackor

zoom Fredrik Andersson och den klassiska räkmackan med anor från 1984.
Fredrik Andersson och den klassiska räkmackan med anor från 1984.
NYHETER. Hotell Gothia i Göteborg lanserade sin King Size-räkmacka 1984. I dag heter hotellet Gothia Towers – men räkmackan finns kvar på alla menyer. Härom veckan serverades macka nummer 3 000 000.
Annons

Hur firades detta, Fredrik Andersson, Culinary Executive Chef på Svenska Mässan Gothia Towers?

– Personen som köpte räkmackan fick en specialdesignad tallrik med sig hem, och en övernattning på hotellet. Så man kan säga att han fick lite extra guldkant för sina 265 kronor.

Hur kunde ni räkna ut att ni sålt tre miljoner räkmackor?

– Vi har all försäljning i vårt kassasystem sedan 1984, då mackan serverades första gången. Och eftersom vi har ett räkneverk kunde vi se att just den här dagen kommer vi att sälja jubileumsmackan.

Vad är det som är så speciellt med just Gothia Towers räkmacka?

– Jag tror det är mängden räkor. Vi är väl en av få som fortfarande har 200 gram handskalade räkor på mackan, precis som vi har haft sedan 1984. Sen är det ju kombinationen med väl avvägd mängd ägg, majonnäs och de övriga ingredienserna. En fördel vi har är att vi alltid haft väldigt nära samarbete med vår räkleverantör. Vi har en säkrad tillgång som gör att vi inte blir så priskänsliga.

Receptet då, har det varit detsamma sedan 1984?

– Nej, lite förändringar har det blivit under årens lopp. På den första var det skivad gurka, paprika och en tomatskiva, och det har ju försvunnit med tiden. I dag har det ersatts med bland annat syrad rödlök och en sockersaltad gurka.

Svenska Mässan Gothia Towers är ju en stor anläggning med hotell, mässa och flera restauranger. Hur många räkmackor blir det?

– Vi säljer i snitt 14 mackor i timmen, dygnet runt, året om. Den finns på alla menyer i huset. Totalt använder vi ungefär 30 ton handskalade räkor per år, men allt går inte till räkmackor förstås.

Hur snabbt går det att få en om jag beställer en räkmacka?

– Är du på rätt ställe och i närheten av ett kök går det på under två minuter.

Vad betyder det för Gothia Towers att ha en sån här signaturrätt? 

– Det är ju en form av identitet för hela huset. Överallt, var som helst, alla våra åtta kök kan leverera en macka. Det finns en stolthet i att hålla kvaliteten på räkmackan uppe. Mackan gör också att vi kan säkerställa mycket stora flöden. Tack vare att vi vet att många tar en räkmacka kan vi vara förberedda för det.

Finns det någon räkmackebeställning du aldrig glömmer?

– För många år sedan på Räkmackans dag öppnade vi framför den största entrén till mässan och sålde räkmackor för 99 kronor styck. Vi hade ju räknat med att det skulle komma mycket folk, men inte så mycket. Göteborgarna gick man ur huse! Kön var minst ett par hundra meter lång.

När åt du själv en räkmacka senast?

– I förrgår. Det gör jag åtminstone en gång varannan vecka för att säkerställa att kvaliteten på råvarorna inte dippar. Mackan är ju en viktig produkt för oss.

Rekryterade med stöd  – fick ett snabbmatsproffs

Rekryterade med stöd – fick ett snabbmatsproffs

När Madelen Thors, som driver flera Subway-restauranger, först fick frågan om att anställa Jhonny Sjöstrand med stöd från Arbetsförmedlingen, var hon tveksam. Idag är hon väldigt glad att hon vågade. ”Vi har fått andra p...