Annons

”Det kändes som ett naturligt steg”

zoom Patricia Berndt, hotelldirektör Scandic Strömmen. Foto: Pressbild
Patricia Berndt, hotelldirektör Scandic Strömmen. Foto: Pressbild
KARRIÄR. Patricia Berndt är ny hotelldirektör på Scandic Strömmen i Norrköping och förbereder sig just nu för fullt på att möta ett uppdämt behov av resande under sommaren.
Annons

Grattis till nya jobbet, hur känns det?

– Det känns jätteroligt att få förtroendet. De första månaderna har varit intensiva i kombination av att komma in i nya rollen, lära känna alla fantastiska medarbetare, påbörja rekryteringar och återanställningar inför sommaren.

Vad fick dig att tacka ja till jobbet?

– Efter min tidigare roll som Operations Manager kändes det som ett naturligt nästa steg att ta inom Scandic eftersom jag trivs väldigt bra i företaget, så när tjänsten dök upp fanns det ingen tvekan om att söka. Att det dessutom ligger i min hemstad blev en bonus efter tio års pendlande till grannstaden Linköping. Nu kan jag ta cykeln till jobbet!

Vad blir viktigast i ditt uppdrag och vad ser du mest fram emot?

– På kort sikt är det lära känna alla medarbetare, bygga upp och utveckla teamen och säkerställa att vi tillsammans skapar en trygg och säker hotellupplevelse för våra gäster i sommar. Strategiskt ska jag jobba med att nätverka inom regionen och skapa relationer som gynnar vår och besöksnäringens olika verksamheter i staden.

Vilken typ av ledare är du?

– Jag är väldigt närvarande i verksamheten, stöttar alla roller och tror på att delegerande ansvar då det får medarbetarna att växa. Jag bollar gärna tankar, utmaningar och idéer med teamen med vetskap om att de själva ofta sitter på bra lösningar. Kombinationen av att finnas i den operativa verksamheten och jobba med strategiska frågor tycker jag är det roligaste med min roll.

Hur ser du från ditt håll att pandemin har påverkat branschen?

– Så klart har det fått en direkt effekt på antalet gäster som reducerats kraftigt, bokstavligt över en natt i mars 2020. Vi har tvingats att bedriva vår verksamhet med ett färre antal medarbetare, vilket har lett till många hjärtskärande samtal där medarbetare tyvärr har fått avsluta sin anställning.

– Jag har samtidigt imponerats av hur vi som en stor organisation lyckats ställa om inför de nya förutsättningarna, och mycket av det kan vi plocka med oss in i framtiden när vi förhoppningsvis återgår till en mer normal verklighet. Det känns fantastiskt att jag i en liten utsträckning kan börja återrekrytera i takt med att näringen står inför en återstart, och jag hoppas på en riktigt bra hotellsommar i Norrköping. Det är det vi laddar för just nu.

Vad krävs för att hotellbranschen nu ska återhämta sig?

– Jag tror att det kommer att finnas ett stort sug efter att resa och semestra, dels inom Sverige men även över gränserna till våra nordiska länder. De fysiska mötena kommer fortsatt att vara viktiga och människor vill resa och träffas. I takt med ökade vaccineringar, lättade restriktioner och en fortsatt hög innovationsgrad tror jag att hotellbranschen står starkt rustad för återhämtning.

Vad ser du fram emot mest just nu?

– Min personliga känsla just nu är att vi kommer ha många gäster under sommaren i Norrköping, då resandet inom landet ökar och vi har mycket i Norrköping med omnejd att erbjuda turisterna. Inte minst Kolmården, skärgården och stadskärnan med industrilandskapets vackra byggnader och miljö. Jag och mina medarbetare har fullt fokus på att ge våra gäster den bästa hotellupplevelse i en trygg och säker miljö i sommar.