Annons

”Det ska gå en röd tråd mellan platsen, drycken och maten”

zoom Fredrik Persson, köksmästare på Restaurang 63°N. Foto: High coast whisky
Fredrik Persson, köksmästare på Restaurang 63°N. Foto: High coast whisky
KARRIÄR. Fredrik Persson är ny köksmästare på High Coast Whiskys Restaurang 63°N i Bjärtrå, Höga kusten. När nu restaurangen öppnar igen efter att ha varit stängd under större delen av pandemin, matchar destilleriets egen whisky menyn.
Annons

Fredrik Persson kommer senast från Brygghuset i Härnösand och har tidigare hunnit med tre Nobelmiddagar, ett vm-guld som lagledare för Stockholm Culinary Team samt deltagande i Årets kock.

Grattis till nya jobbet! Vad fick dig att tacka ja?

– Stort tack! High coast whisky är ett spännande företag med lokal anknytning som har en helt fantastisk produkt i drycken, jag kände att jag ville vara med och lyfta deras nystart av Restaurang 63°N och utveckla den vidare.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få öppna upp nu den 28/5. Platsen restaurangen ligger på intill destilleriet är ju helt fantastisk. En plats med mycket historia där den ligger intill älven, där finns energin och lugnet samlat på samma ställe.

Vilka är de största utmaningarna som pandemin utgjort för er del?

– Att vi har fått hålla stängt under en längre period tyvärr. Men nu går vi mot en nystart och en förhoppningsvis bra sommarsäsong, vi är otroligt laddade att få välkomna gäster till oss igen.

Spännande med mat och whisky i kombination, hur har du tänkt kring menyn?

 – Ja det ska bli kul att kombinera ihop smaker från drycken till maten, samtidigt ska allt såklart inte ha rökiga smaker utan vi kommer att hitta de bästa kombinationerna. Vi kommer leta flitigt i vårt närområde efter råvaror, det finns många spännande producenter runt knuten.

När insåg du att du att det var kock du skulle bli?

– När jag var runt 10-12 år och fick hänga med mormor Gun i köket och laga otroligt god husmanskost.

Vad är du för typ av ledarpersonlighet i köket?

– Jag anser väl själv att jag med åren har hittat min plats och hur jag vill att stämningen ska vara – lugn, pedagogisk, närvarande. Det är ju otroligt viktigt att ha kul på jobbet men samtidigt ha bra fokus.

Vad har du för mål och ambitioner med restaurangen?

– Att få vara med hela teamet kring restaurangen och destilleriet och lyfta helheten än mer, ett besök hos oss börjar bäst med en guidad tur och sedan avslutar man med en god lunch eller middag. Att förstärka den röda tråden som går mellan platsen, drycken och maten.

Vad tar du med dig från din tidigare karriär in i din nya roll?

– Ja, det finns lite roliga uppdrag i cv:t, alla roliga och utmanande på sina sätt. Men vad tar man med sig … Att laga god mat, ett bra värdskap och att ge våra gäster en helhetsupplevelse som de tar med sig under lång tid framöver.