Annons

”Gästerna ska känna ett pirr i magen”

KARRIÄR. Han har haft både New York, Oslo och Berlin som hemarena och utvecklat flera internationella restauranger. Nu har Nicolas Facchin landat rollen som källarmästare och Food Beverage Manager på Gränsö slott.
Annons

Grattis, du började 2022 med att kliva in som ny källarmästare samt Food & Beverage Manager för Gränsö slott. Hur känns det?   

– Tack, det känns otroligt spännande att få komma till en destination som Gränsö och med så stort potential att växa ännu mer.

Vad fick dig att tacka ja?

– Helheten runt satsningen på både arbetsplatsen och mat & dryck, men också viljan hos de som driver det att vilja satsa på personalen och upplevelsen.
Vad blir viktigast i ditt nya uppdrag?

– Att lära känna både gäster och medarbetare för att Därefter bilda mig en uppfattning om hur vi skall nå den spännande visionen om att lyfta Gränsö till högre höjder för både gästen och människorna som jobbar där.

När insåg du att du ville jobba inom restaurangnäringen?

– I tidig ålder blev jag fascinerad av Service och besöksnäringen så det kom naturligt för mig som är en pratglad, positiv och målmedveten  person. Jag förstod fort att man kunde förändra folks liv, i alla fall för en liten Stund genom goda mat/dryck kombinationer och service med glimten i ögat

Tre ord som beskriver dig som chef? 

– Jag gillar mer ordet Ledare än Chef, men här kommer tre: Upplyftande, Positiv, Målmedveten.

Vad har du för mål och ambitioner med F&B  på Gränsö slott?  

– De är många, men först vill jag påbörja vår resa och känna på hur man arbetar idag. Sen skall vi tillsammans med teamen som finns se på potentiella utvecklingsområden för att bli den ultimata slottsdestinationen med mat, dryck och service i europeisk toppstandard.

Du har tidigare arbetat i flera internationella restauranger/hotell bland annat i New York, Berlin, Oslo. Vilka tips och erfarenheter har du tagit med dig hem till Sverige?  

– Det spelar ingen roll hur fin/lyxig/exklusiv produkten är om man inte har positiva/professionella/glada/motiverade medarbetare med sig. Så nyckeln i hela kugghjulet är att man tillsammans gör resan med sina medarbetare.

Du har utvecklat flera internationella stjärnkrogar och förutom det, haft en vd-tjänst inom hotellbranschen. Berätta, hur har du hunnit med allt det här?  

– Genom att börja tidigt i branschen och lyssna på de som kan den. Att alltid vara hungrig på utveckling och kunskap. Jag har också haft fantastiska kollegor/ledare och människor omkring mig, många av de är idag mina allra bästa vänner och en är min fantastiska fru och mor till våra två underbara döttrar. Jag har haft turen att omge mig med människor som alltid gör mig bättre !

Står Gränsö slott inför några förändringar nu när du tar över Food and Beverage ansvaret? 

– Det kommer komma en naturlig utveckling på många plan, men rent konkret vill jag säga att det bara kommer komma positiva och utvecklande förändringar.

Vilken maträtt kan du inte leva utan? 

– Mycket svår fråga, så jag säger två: Hängmörad entrecote med bara en caprese till och ett glas mogen Bordeaux blir svårt att slå. En Svamprisotto serverad med en Chardonnay à la Meursault är också helt underbart.
Vilken känsla vill du förmedla till gäster som besöker er?

– Jag vill att våra gäster skall känna ett pirr i magen av glädje när de kommer och oemotståndlig vilja att komma tillbaka snart när de åker.

Vilket tips skulle du ge till en ung person som vill jobba med det du gör?  

– Var nyfiken på allt, våga prova och tro på dig själv oavsett vad andra säger!