Annons

Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

zoom Målinriktad. Att tävla i matlagning är viktigt för att kunna utmana mig själv, säger Hampus Risberg.
Målinriktad. Att tävla i matlagning är viktigt för att kunna utmana mig själv, säger Hampus Risberg.
KARRIÄR. Att tävla i matlagning är ett nödvändigt ont för Hampus Risberg. Senast under Bocuse d’Or i Lyon var han Alexander Sjögrens oumbärliga commis. Sedan i somras hittar vi honom på en av Nordens 3-stjärniga restauranger Geranium. 
Annons

Grattis – du jobbar numer på Geranium, en av Nordens få 3-stjärniga krogar. Hur hamnade du där?

– Tack! Jag ville utmana mig själv efter Bocuse d’Or Europe 2016 när vi hade ett litet sommaruppehåll innan VM i Lyon. Då sökte jag en plats som ”stagier” på restaurangen. Efter jag varit där och provat på det så kände jag ganska fort att jag gärna ville komma tillbaka dit efter VM i Lyon, trots att det var väldigt hårt arbete. Det finns enormt mycket att lära sig av Rasmus [Kofoed, Geraniums delägare och kreative ledare] om man själv vill tävla i Bocuse d’Or i framtiden.

 

Om du jämför att jobba i kök i Sverige med Danmark, vilka skillnader upplever du?

– Framförallt så är matlagningen i Köpenhamns kök mer internationellt influerad och man har i regel engelska som huvudspråk på alla större krogar. 

 

Geraniums Rasmus Kofoed är en legend efter att ha kammat hem brons, silver och guld i Bocuse d’Or. Hur är han att jobba med?

– Han är fåordig men väldigt bestämd och vet precis hur han vill ha det. Inget annat än total perfektion är tillåtet i hans kök. Han är en intressant karaktär att arbeta med.

 

Du har ju också Bocuse-erfarenhet, som commis till senaste svenske kandidaten Alexander Sjögren. Är det något du skulle kunna tänka dig att göra igen? 

– Absolut, jag tänker väldigt ofta på det. Att arbeta här är delvis för att slipa på mina egenskaper i det området inför möjliga framtida tävlingar.

 

Varför – eller varför inte – är det viktigt att tävla i matlagning?

– Att tävla i matlagning är viktigt för mig personligen för att jag alltid behöver utmana mig själv. Hur långt kan jag nå? Hur bra kan jag bli? Ur ett större perspektiv är det även viktigt för Sverige som matland att vi representerar landet på ett gott sätt i tävlingar, för att kunna bringa in mer pengar till svensk restaurangnäring.

 

Vad var det som fick dig att vilja bli kock från första början?

– Ärligt talat så vet jag inte hur jag fick upp ögonen för att bli kock, jag var datornörd och ville bli spelutvecklare. Men jag har alltid funnit glädje i att skapa och på något sätt som jag inte minns så övertalade jag mig själv att istället välja restaurangprogrammet i gymnasiet. 

 

Finns det någon gång du tvivlat på kockyrket? Och vad fick dig att bryta den tanken?

– Många gånger. Jag funderar fortfarande på om det är rätt yrke för mig. Det är enormt tidskrävande om man vill jobba på absoluta toppnivån. Det är väldigt svårt att ha ett privatliv när man jobbar 320 timmar en vanlig månad. Men såklart att yrket också ger en massa glädje på sätt som andra jobb aldrig kan.

 

Var ser du dig själv karriärsmässigt om 5 år?

– Förhoppningsvis tävlar jag i Bocuse d’Or.

 

Har du någon förebild ur matvärlden? Vem och varför?

–Rasmus Kofoed. Hans förbluffande dedikation för att nå sitt mål, att vinna Bocuse d’Or. Att göra den tyngsta möjliga tävlingen i matvärlden är tungt nog en gång. Men att göra det tre gånger, det är fan inte lätt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...