Annons

Här är svenska kocken som tävlar i brittiska Masterchef

zoom
KARRIÄR. Stort hemlighetsmakeri har omgett tv-programmet men nu får Theres Andersson äntligen berätta om sin medverkan i Masterchef. ”Jag är stolt över att jag vågade”, säger hon.
Annons

Kocken There’s Andersson, 33, är till vardags sous chef på svenskägda Ekstedt at the Yard i London. Men nu kommer hon bli rikskändis i sitt nya hemland när den 15:e säsongen av Masterchef Professional, som heter Kockarnas Kamp i Sverige, börjar sändas den 2 november.

– Jag fattade inte riktigt att programmet var så stort. Det är inte bara England utan kockar från Skottland och Irland också, säger Theres Andersson.

Av 8000 sökande kockar var hon en av dem som handplockades till att delta.

– Jag älskar utmaningar och jag behövde en lite extra push i våras så när min kökschef frågade om jag ville vara med sa jag ja. Sedan hörde vi inget från dem på flera månader och jag trodde kanske inte jag ens fick vara med eftersom jag inte är brittisk medborgare.

En stolt Niklas Ekstedt

Men så kom ett meddelande från produktionen och Theres skickade in en officiell ansökan på den absolut sista dagen – och kom med.

– Jag tänkte att det var bra att få lite mer tävlingserfarenhet, men jag har aldrig gjort tv och det kändes läskigt att det var på ett annat språk än svenska.

Hennes arbetsgivare, stjärnkocken Niklas Ekstedt skriver på sin Instagram: ”Jag är så stolt…”.

– Jag tackade ja för att kunna få visa upp min matlagning och för att det är bra för min karriär lika mycket som jag vill representera restaurangen och jag hoppas att gäster som inte hört om oss tidigare nu blir nyfikna att komma och äta.

Skandinavisk kunskap

Ekstedt at the Yard är en systerkrog till Ekstedt i Stockholm som har en stjärna i Guide Michelin. London-krogen bygger på samma grundfilosofi, matlagning över eld – ”fire cooking”, fast på brittiska råvaror. Hit rekryterades Theres i juni förra året inför öppning samma höst. Dessförinnan hade hon en tjänst som sous chef på Pantechnicon i London.

– Det är annorlunda att jobba i London men inte så mycket som jag trodde. Jag hade en bild av att det skulle vara fler kockar i stil med Gordon Ramsay som skrek och att man skulle svara ”Yes, chef”. På Ekstedt at the Yard accepterar vi inte alls sådant, men även överlag här så märker jag att det börjar bli ett mildare arbetsklimat i köken.

Det Theres gillar med att jobba på Ekstedt at the Yard är friheten i att jobba med råvarorna över elden och har möjligheten att få vara kreativ.

– Jag kan bidra med min skandinaviska kunskap och lära killarna i köket hur vi jobbar med elden hemma.

Har du tips till andra unga kockar som vill jobba utomlands?

– Att våga ta steget tidigare än jag. Jag var ju över 30 år när jag vågade. Man ska åka direkt när man börjar tänka i det här banorna. Sen när man väl gjort det så är det inte så himla farligt, man är liksom aldrig ensam.

Vad i din karriär har betytt extra mycket för dig?

– Att jag vågade flytta till London. Jag var väldigt osäker när jag skulle ta klivet, dels på grund av engelskan, och att flytta till ett helt annat land där jag inte kände någon. Nu är jag här för att göra det jag älskar att göra, laga mat.

Vilka är din styrkor som kock? 

– Jag bryr mig om mina medarbetare, att alla ska må bra – att ingen står själv och sliter eller att bara en person tar åt sig allt kredd. Jag är en team player. Sedan har jag har lätt att se utanför boxen och hitta snabba lösningar på problem.

En sista fråga: Vad har du lärt dig av din medverkan i Masterchef Professional? 

– Att tänka snabbt och vara kreativ under press.

LÄS ÄVEN: Hon har drömjobbet: ”Inte bara ett yrke, en hobby också”