Annons

“Har en betydande roll i den nya stadskärnan”

zoom Claus Hartmann är ny hotelldirektör på Scandic Kiruna. Foto: Pressbild
Claus Hartmann är ny hotelldirektör på Scandic Kiruna. Foto: Pressbild
KARRIÄR. Claus Hartmann är några veckor in på nya uppdraget som hotelldirektör på Scandic Kiruna, hotellet som mottagits med öppna armar av Kirunaborna.
Annons

Grattis till ditt nya uppdrag!

– Tack! Det känns både spännande och mycket hedrande. Jag ser fram emot att jobba med hotellet som en viktig destination i vår nya stadskärna, säger Claus Hartmann.

Vilken är din främsta uppgift som ny hotelldirektör?

– Min uppgift är att säkerställa att vi levererar förstklassiga hotellupplevelser för våra gäster. Efter ett par veckor på plats märker jag vilket fantastiskt medarbetarlag jag har att tillgå. De är en stor och varm grupp servicestjärnor som överträffar sig själva varje dag och jag ser fram emot att arbeta sida vid sida med dem.

När Scandic Kiruna öppnade våren 2022 var det som den första kommersiella aktören i Kirunas nya stadskärna. Vilken roll spelar hotellet i stadens nya centrum?

– Vi spelar en betydande roll i både regionen och den nya stadskärnan. Sedan öppningen har vi tagits emot med öppna armar av Kirunaborna, vilket är viktigt. Vi ska alltid vara det självklara valet för en bra hotellupplevelse i staden, oavsett om du är inresande eller bor i närheten, säger Claus Hartmann och fortsätter:

– Scandic Kiruna är också en viktig arbetsgivare i staden då vi möjliggör många arbetstillfällen. Både för förstagångssökande som vill ta klivet in och testa på att jobba på hotell och medarbetare med mer branschvana.

Du har lång erfarenhet inom hotell- och restaurangbranschen och var senast hotellchef på Icehotel i Jukkasjärvi. Hur kom det sig att du tackade ja till det här jobbet?

– Jag tycker otroligt mycket om norra Sverige och framför allt Kiruna. Det i kombination med mitt brinnande intresse och kunskap inom besöksnäringen gjorde valet att tillträda rollen enkelt. Hotellbranschen är spännande och snabbt växande, och Scandic Kiruna har det lilla extra med Sveriges nordligaste skybar, lokala influenser i både smak och interiör och egentligen allt jag själv önskar när jag bor på hotell.

Vad skiljer din nya tjänst från dina tidigare roller?

– Jag har haft flera ledande positioner inom hotell och restaurang men det är första gången jag tillträder en roll på en destination med ett så brett erbjudande. Vandraren i kortbyxor och gympaskor som besöker oss på sommaren kommer inte helt omöjligt tillbaka i kostym och lackskor en annan tid på året. Det kommer bli intressant att följa gästens resor och möta de olika behov som det innebär.

Finns det några utmaningar i ditt nya uppdrag?

– Kompetensförsörjning är något vi alla aktörer i branschen behöver jobba aktivt med att främja. Vi behöver vara duktiga på att kommunicera hur roligt det är att arbeta på hotell och vilka karriärmöjligheter som finns. Det är också viktigt att vi attraherar potentiella medarbetare i yngre åldrar. Vi samarbetar till exempel med hotell- och restaurangutbildningen på vår lokala gymnasieskola och välkomnar mer än gärna elever som vill göra praktik hos oss, säger Claus Hartmann.

Läs även intervjun med tidigare hotellchefen om epokskiftet i Kiruna

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter