Annons

”Jag har en stor passion för blindprovning”

zoom Sommelierföreningens nya ordförande Janni Berndt Dahl tycker att det <br />
är viktigt att vara en bra förebild i alla lägen. Foto: Sofia Wahlström
Sommelierföreningens nya ordförande Janni Berndt Dahl tycker att det
är viktigt att vara en bra förebild i alla lägen.
Foto: Sofia Wahlström
KARRIÄR. Till vardags har hon sitt drömjobb som beverage manager, chefssommelier och biträdande restaurangchef på Milanoitalienaren Spesso. Och i slutet av februari tog Janni Berndt Dahl över ordförandehatten för Sommelierföreningen. "Jag är stolt över var jag är i dag", säger hon.
Annons

Grattis! Du har fått medlemmarnas förtroende att leda sommelierföreningen de kommande tre åren, hur känns det?

– Tusen tack, det känns fantastiskt roligt och väldigt spännande. Såklart lite skrämmande men jag är säker på att jag kommer att bidra med mycket under mina år framöver.

Vad fick dig att tacka ja till uppdraget?

– Jag har suttit i styrelsen i några år och kände nog att det var nästa steg. Béatrice (föreningens tidigare ordförande Béatrice Becher, reds anm) har tillsammans med styrelsen skapat en balanserad förening med mycket ny energi. Jag har samma energi och fortsätter gärna att utveckla föreningen för att göra oss ännu mer relevanta för dagens sommelierer.

Vad blir viktigast i ditt uppdrag?

– Att vi hittar ett bra sätt att arbeta för medlemmar trots covid-19. I nuläget arbetar vi på några olika saker som jag tror kommer att bli toppen. När man får resa igen kommer det att bli viktigt att knyta nya kontakter runt om i världen genom ASI (Association de la Sommellerie Internationale). Jag tycker också att det är viktigt att vara en bra förebild i alla lägen.

Vad ser du mest fram emot, vad ska bli roligast?

– Just nu ser jag fram mot att få starta lite nya projekt för medlemmarna och hoppas att de tas emot väl. Jag ser också fram emot att vi så småningom får ha lite provningar och kanske en medlemsresa. Såklart när allt lugnat ner sig med pandemin, men jag tror att det är viktigt att man ändå fortsätter planera. Svenska Mästerskapen ser jag såklart otroligt mycket fram emot – jag brinner för att planera den tävlingen.

Du har jobbat som sommelier i drygt åtta år. Hur väcktes ditt intresse för vin och när insåg du att det var sommelier du ville bli?

– När jag jobbade på Monrads i Djursholm under lärarutbildningen började jag inse att jag var mer intresserad av vin, mat och smaker än att lära ut engelska till elever. Det var en sommelier där som fick mig otroligt intresserad av vin, men även av smaker och hur de förändras. Så jag bestämde mig för att bli bättre än honom, och på den banan är det.

Har du något tips till en ung aspirerande sommelier?

– Att alltid vara ödmjuk och hungrig för att fortsätta lära – man är aldrig fullärd. Prova mycket vin. Jag har en stor passion för blindprovning och älskar att sätta fram ett glas blint till dem jag känner.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap – och hur kommer det att märkas i din nya roll som ordförande?

– Jag skulle säga att jag är en pedagogisk ledare, lyhörd och samtidigt tydlig med hur jag vill att saker ska ske. Jag är nog väldigt pushande och vill att andra ska tro på sig själva. Det kommer nog att märkas genom att jag är logisk, praktisk och tydlig i hur jag tycker att saker ska planeras. Jag gillar struktur och är inte så spontan av mig.

Vilka vinregioner intresserar dig mest just nu?

– Just nu har jag ett stort fokus på Sicilien, särskilt Etna och vinerna som kommer därifrån. Jag skulle också vilja utforska Australien och Sydafrika mer. Jag har inte varit i något av dessa länder men vet att det finns en hel del otroligt bra producenter där. Jag skulle vilja få bättre förståelse för dessa områden och anser att man alltid lär sig bäst på plats.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter