Annons

”Jag har vuxit in i rollen”

zoom Sofia Kahnt, nytillträdd hotelldirektör på öländska Hotel Skansen.  Foto: Andreas Yngvesson
Sofia Kahnt, nytillträdd hotelldirektör på öländska Hotel Skansen. Foto: Andreas Yngvesson
KARRIÄR. Sofia Kahnt drömde om att bli kock men fastnade för hotellbranschen. Nu är hon nytillträdd hotelldirektör på öländska Hotel Skansen.
Annons

Grattis till nya jobbet!

– Tack, det känns jättekul att ta nästa kliv i karriären. Jag har vuxit in i den här rollen under de år som jag varit här så det känns som ett naturligt steg att ta, säger Sofie Kahnt som har jobbat på Hotel Skansen i Färjestaden på Öland sedan januari 2011, nu senast som hotellchef.

Vad har fått dig att stanna kvar på samma hotell i så många år?

– Jag har varit kvar på samma hotell för att min egen och anläggningens utveckling aldrig stannat av. Min chef har trott på mig och hjälpt mig vidare i min roll. När jag började på Hotel Skansen så arbetade jag ensam i receptionen samtidigt som jag öppnade frukosten och gjorde konferensfika. Nu ser vårt team helt annorlunda ut. Jag har varit med om byggnationer, generationsskifte och en stor förändringresa i vår organisation.

Vilka blir de största utmaningarna som ny hotelldirektör?

– Det blir att driva en lönsam verksamhet med små marginaler som det är för de flesta i den här branschen. Vi ska vara det självklara valet i det här området och då gäller det att fortsätta ha ett starkt team som jobbar tillsammans och att se till att utveckla anläggningen.

Vad fick dig att fastna för branschen från början?

– Hotellbranschen är ju en av världens roligaste branscher – kul, utmanande och varierande. När jag gick i högstadiet var min högsta dröm att bli kock. Sen började jag läsa hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet och fastnade för hotellämnen, säger hon och fortsätter:

–Jag sitter också med i ledningsgruppen för YrkesAkademins utbildning Hotel Supervisor där vi i branschen är delaktiga för att säkra kompetensen i framtiden, genom att bland annat hålla föredrag och säkerställa att utbildningarna har stark arbetslivsanknytning.

Känner ni av lågkonjunkturen?

– Ja, det har vi gjort precis som de flesta, men vi har en styrka i att vi har fler ben att stå på. Vi har vårt SPA och dessutom världens största whiskykällare där vi anordnar whiskyprovningar för alltifrån små sällskap till stora konferenser.

Hur ser de närmsta framtidsplanerna ut?

– Vi ska bygga ett nytt poolområde med uppvärmd utomhuspool för att komplettera vår SPA-anläggning, vi ska också bygga ut SPA-avdelningen med cirka 300 kvadratmeter och vi lägger till ytterligare 40 rum till de existerande 79. Vi har öppet året om, men särskilt stort tryck på sommarsäsongen och då kommer de extra rummen väl till pass, säger Sofia Kahnt.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...