Annons

”Jag hör hemma i köket”

zoom Fredrik Juhlin är tillbaka på sin gamla arbetsplats - som köksmästare på Ulfsunda Slott.  Foto: Pressbild/Colourbox
Fredrik Juhlin är tillbaka på sin gamla arbetsplats - som köksmästare på Ulfsunda Slott. Foto: Pressbild/Colourbox
KARRIÄR. Efter några år i kontors-exil och med en ständig längtan tillbaka till köket återvände Fredrik Juhlin nyligen till sin gamla arbetsplats – Ulfsunda slott, som köksmästare.
Annons

Grattis hur känns det att vara tillbaka?

– Det känns jättebra. Jag har alltid älskat Ulfsunda och är superglad över att vara tillbaka. Att få laga mat igen är fantastiskt kul. Jag har saknat både det och dynamiken i vårt kök.

 Du är ju en erfaren kock som under några år gjort en avstickare och mellanlandat en kontorstjänst. Men det var alltså inget för dig?

– Nej, jag testade det under några år som sagt, men det var inget för mig. Jag är uppvuxen i en restaurangfamilj, min pappa var kock och jag har egentligen alltid vetat, redan som liten att jag hör hemma i köket.

Vad är bäst med Ulfsunda slott?

– Människorna, miljön och att vi arbetar med så många delar. Vi har ju både konferenser och privata gäster, det ger en bredd som är rolig. Dessutom har vi hand om gästerna i 24 timmar, till skillnad från när man jobbar på krog och har hand om ett sällskap i två timmar. Det är kul!

Vad är viktigast i ditt uppdrag som köksmästare? 

– Att vi som jobbar här ska ha en sund och bra arbetsmiljö, och schyssta arbetsvillkor, vilket vi har. För mig är det a och o att alla trivs på jobbet och att vi är ett team. Dessutom är matprofilen självklart viktig. Vi försöker jobba med nylagad, säsongsanpassad mat. Det ska vara goa, fräscha grejer hos oss.

Köket på Ulfsunda Slott jobbar med inspiration från skog och eld och använder råvaror i säsong för att skapa moderna rätter, berätta vad är det ni gör? 

– Det är ett pågående arbete som handlar om att hela tiden ta fram eleganta rätter efter säsong med smaker av just skog och eld.

Hur är du som chef? 

– Jag försöker vara rättvis och inlyssnande. Jag vill också peppa och pusha mina medarbetare.

Berätta om din bakgrund, vad har du gjort tidigare och vilka lärdomar tar du med dig in i din nya roll? 

– Jag har varit med i kocklandslaget, tävlat mycket, jobbat både på krog och konferens. Samt på Hesselby Slott och Ulvsunda, i omgångar. Samt då en sväng på kontor.

 Vilket tips skulle du ge till en ung person som vill göra det du gör i framtiden? 

– Var nyfiken, gör det du är bäst på och tycker är roligt. Jag tror man vinner på att satsa på sina egna idéer, lyssna till sitt eget huvud. Om du gillar skogen, försök få med det i matlagningen. Tycker du om asiatisk mat, satsa på det. Överhuvudtaget tror jag på att skapa sin egen matidentitet, det man brinner för.