Annons

”LĂ€randet tar aldrig slut”

zoom Adam Malmström tillsÀtts som Head sommelier för Stockholms Meeting Selection.  Foto: Pressbild
Adam Malmström tillsÀtts som Head sommelier för Stockholms Meeting Selection. Foto: Pressbild
KARRIÄR: Adam Malmström har tidigare jobbat pĂ„ OperakĂ€llan och Ulfsunda Slott. Nu har har intagit rollen som Head Sommelier för Stockholm Meeting Selection.
Annons

Grattis, Hur kÀnns det?

– Tack, det kĂ€nns vĂ€ldigt bra och spĂ€nnande. Detta Ă€r en roll som kĂ€nns som ett en fantastisk möjlighet att vara med att ytterligare stĂ€rka vĂ„rt dryckesutbud och koncept.

Varför tackade du ja till den hÀr tjÀnsten?

– Först och frĂ€mst för att jag trivs vĂ€ldigt bra med mina kollegor och vĂ„ra destinationer i gruppen. Det ska Ă€ven bli vĂ€ldigt roligt att fĂ„ sĂ€tta mina kunskaper i ett större och bredare perspektiv.

Vad ska bli roligast, vad ser du mest fram emot?

– Att fĂ„ uppleva och se till att man som gĂ€st pĂ„ vĂ„ra hotell ska fĂ„r en riktigt bra helhetsupplevelse och gĂ€rna ocksĂ„ en aha-upplevelse nĂ€r det kommer till vin.

Vad kommer skillnaden vara i jÀmförelse med dina tidigare anstÀllningar pÄ OperakÀllan och Ulfsunda Slott? Och vilka erfarenheter tar du med dig?

– Skillnaden kommer att vara att jag kommer lĂ€gga mer tid pĂ„ ett helhetstĂ€nk för hela gruppen, men jag kommer ocksĂ„ jobba operativt Ă€ven vidare. Att, pĂ„ ett proffsigt och intressant sĂ€tt, berĂ€tta för gĂ€sten vad denne dricker och Ă€ter Ă€r heligt för mig och den arenan vill jag inte lĂ€mna helt. Det Ă€r ett hantverk att servera och ge gĂ€sten en upplevelse i servering och service. Jag brinner för den gamla sortens servering med fokus pĂ„ att bĂ„de vara informativ och lĂ€rande kring maten och samtidigt vara lyhörd och trevlig mot gĂ€sten. Den upplevelsen kan jag garantera till alla gĂ€ster som jag serverar Ă€ven vidare. SĂ„ jag tar med mig erfarenheten och kallet om hög och personlig servicenivĂ„.

Du vill lÀgga fokus pÄ lÀrande om mat och dryck, hur ska du göra det?

– Genom bland annat att skapa och erbjuda ett större utbud av provningar inom hela gruppen sĂ„ att vĂ„ra gĂ€ster ska kunna fördjupa sig i vin om de vill. Vi har redan idag vĂ€ldigt uppskattade provningsweekend och detta vill jag arbeta mer och bredare med.

Hur kommer man mÀrka som gÀst att du har blivit en del av Stockholm Meeting Selection?

– Jag har jobbat för gruppen i x Ă„r och min förhoppning Ă€r att jag nu tillsammans med alla duktiga kollegor ute pĂ„ hotellen kommer att skapa oförglömliga dryckes- och givetvis matupplevelser. Mitt kall och mĂ„l Ă€r att du som gĂ€st kommer du mĂ€rka min stolthet för sommelier- och serveringsyrket.

Hur kommer det sig att du ville utbilda dig till sommelier?

– Jag var osĂ€ker pĂ„ vad jag ville jobba med men började studera till kock pĂ„ Matpedagogerna ute i Sundbyberg. Vi hade vĂ€ldigt inspirerande lĂ€rare som hade en diger erfarenhet av den gamla serveringskonsten frĂ„n OperakĂ€llaren. DĂ€r Ă€r kunnighet och intresse för maten samt vinet man serverar Ă€r mycket stor och dĂ„ föddes mitt intresse för vin.

Och vad skulle du vilja sÀga till en person som gÄr i tankarna att utbilda sig till sommelier?

– Att vĂ„ga! Jag hade knappt druckit vin nĂ€r KĂ€llarmĂ€staren pĂ„ OperakĂ€llaren, dĂ€r jag jobbade extra under mina studier, peppade mig att söka in pĂ„ sommelier-utbildningen i Grythyttan. Jag tĂ€nkte för mig sjĂ€lv att det skulle bli mycket svĂ„rt att komma in dĂ„ jag inte hade koll pĂ„ vin alls. Men det gick vĂ€gen och jag var en av de 15 personerna som fick en plats det Ă„ret. De följande 2 Ă„ren Ă€gnade jag Ă„t att lĂ€ra mig allt och lite till om vin nĂ„got som jag inte Ă„ngrar. Det var och Ă€r sĂ„ kul. Dessutom tar lĂ€randet aldrig slut, det finns alltid nĂ„got nytt att lĂ€ra sig och nya viner att testa. SĂ„ Ă€r man de minsta sugen tycker jag att man ska köra och man kommer inte att Ă„ngra sig kan jag lova.