Annons

”Lärandet tar aldrig slut”

zoom Adam Malmström tillsätts som Head sommelier för Stockholms Meeting Selection.  Foto: Pressbild
Adam Malmström tillsätts som Head sommelier för Stockholms Meeting Selection. Foto: Pressbild
KARRIÄR: Adam Malmström har tidigare jobbat på Operakällan och Ulfsunda Slott. Nu har har intagit rollen som Head Sommelier för Stockholm Meeting Selection.
Annons

Grattis, Hur känns det?

– Tack, det känns väldigt bra och spännande. Detta är en roll som känns som ett en fantastisk möjlighet att vara med att ytterligare stärka vårt dryckesutbud och koncept.

Varför tackade du ja till den här tjänsten?

– Först och främst för att jag trivs väldigt bra med mina kollegor och våra destinationer i gruppen. Det ska även bli väldigt roligt att få sätta mina kunskaper i ett större och bredare perspektiv.

Vad ska bli roligast, vad ser du mest fram emot?

– Att få uppleva och se till att man som gäst på våra hotell ska får en riktigt bra helhetsupplevelse och gärna också en aha-upplevelse när det kommer till vin.

Vad kommer skillnaden vara i jämförelse med dina tidigare anställningar på Operakällan och Ulfsunda Slott? Och vilka erfarenheter tar du med dig?

– Skillnaden kommer att vara att jag kommer lägga mer tid på ett helhetstänk för hela gruppen, men jag kommer också jobba operativt även vidare. Att, på ett proffsigt och intressant sätt, berätta för gästen vad denne dricker och äter är heligt för mig och den arenan vill jag inte lämna helt. Det är ett hantverk att servera och ge gästen en upplevelse i servering och service. Jag brinner för den gamla sortens servering med fokus på att både vara informativ och lärande kring maten och samtidigt vara lyhörd och trevlig mot gästen. Den upplevelsen kan jag garantera till alla gäster som jag serverar även vidare. Så jag tar med mig erfarenheten och kallet om hög och personlig servicenivå.

Du vill lägga fokus på lärande om mat och dryck, hur ska du göra det?

– Genom bland annat att skapa och erbjuda ett större utbud av provningar inom hela gruppen så att våra gäster ska kunna fördjupa sig i vin om de vill. Vi har redan idag väldigt uppskattade provningsweekend och detta vill jag arbeta mer och bredare med.

Hur kommer man märka som gäst att du har blivit en del av Stockholm Meeting Selection?

– Jag har jobbat för gruppen i x år och min förhoppning är att jag nu tillsammans med alla duktiga kollegor ute på hotellen kommer att skapa oförglömliga dryckes- och givetvis matupplevelser. Mitt kall och mål är att du som gäst kommer du märka min stolthet för sommelier- och serveringsyrket.

Hur kommer det sig att du ville utbilda dig till sommelier?

– Jag var osäker på vad jag ville jobba med men började studera till kock på Matpedagogerna ute i Sundbyberg. Vi hade väldigt inspirerande lärare som hade en diger erfarenhet av den gamla serveringskonsten från Operakällaren. Där är kunnighet och intresse för maten samt vinet man serverar är mycket stor och då föddes mitt intresse för vin.

Och vad skulle du vilja säga till en person som går i tankarna att utbilda sig till sommelier?

– Att våga! Jag hade knappt druckit vin när Källarmästaren på Operakällaren, där jag jobbade extra under mina studier, peppade mig att söka in på sommelier-utbildningen i Grythyttan. Jag tänkte för mig själv att det skulle bli mycket svårt att komma in då jag inte hade koll på vin alls. Men det gick vägen och jag var en av de 15 personerna som fick en plats det året. De följande 2 åren ägnade jag åt att lära mig allt och lite till om vin något som jag inte ångrar. Det var och är så kul. Dessutom tar lärandet aldrig slut, det finns alltid något nytt att lära sig och nya viner att testa. Så är man de minsta sugen tycker jag att man ska köra och man kommer inte att ångra sig kan jag lova.