Annons

”Nätverket är betydelsefullt för Kiruna Lappland”

zoom Pekka (Peter) Salomonsson, snart vd för Kiruna Lappland.
Pekka (Peter) Salomonsson, snart vd för Kiruna Lappland.
KARRIÄR. De senaste fjorton åren har Pekka Salomonsson haft fullt fokus på flyg och hotell i den arktiska fjällstaden – i december tar han tillbaka rollen som vd för Kiruna Lappland.
Annons

Grattis till ny-gamla tjänsten! Du kliver snart in som vd igen. Varför känns rollen spännande?

– Tack! Ja, det känns lite omtumlande. Det har gått 14 år och hänt mycket på destinationen. Det var spännande och utvecklande sist och vi förstod redan då att hållbarhet är en konkurrensfördel i framtiden. Den resan har många av våra entreprenörer nu tagit och jag vill att vi ska hitta sätt att jobba unisont på den frågan och tillsammans paketera hållbara upplevelser i Kiruna.

Sedan du lämnade ditt uppdrag 2008 har du varit flygplatschef på Kiruna flygplats och nu närmast hotellchef på Scandic Hotell Ferrum. Vilka erfarenheter tar du med dig tillbaka?

– Jag har en lång erfarenhet av kommunikation och koll på hela reseindustrins viktigaste beståndsdelar: att jobba med utveckling av entreprenörer och turism i grunden. Mitt nätverk tror jag är betydelsefullt för destinationen.

Vilka utmaningar ser du närmast inom besöksnäringen i det nya Kiruna som växer fram?

– Kiruna är verkligen en stad i rörelse. Den 1 september flyttade hela vårt gamla centrum fem kilometer och det blir självklart utmaningar under några år – här gäller det att vi samarbetar.

Kan det vara så att själva transformationen också lockar besökare?

– Absolut! Det är få ställen i världen där man kan se detta live. Otroligt många människor lockas av att se husen flytta och lära sig mer om det gamla.

Hur vill du utveckla destinationen under 2023?

– En stor reseanledning är ju att vi har en storslagen natur med norrsken och fjäll. Vi har även Icehotel, vår samekultur och dessutom transformationen i staden. Så att koppla ihop olika reseanledningar, synliggöra och paketera det, tror jag är nyckeln för 2023 och flera år framåt.

Hur ska du ta dig an utmaningarna gällande lågkonjunktur?

–Turism och att göra en resa ställs ofta mot den egna ekonomin. Vi får försöka se det i ett större perspektiv. Om vi tillsammans lockar fler besökare upp till norra Sverige, så kan vi vara en del i en större resa och totalupplevelse.

Du tillträder den 1 dec. Vad ser du mest fram emot när du börjar?

– Vi har idag ett stort tryck på destinationen med många entreprenörer som rör sig hit på grund av flytten. Jag vill bjuda in hela turistindustrin i Kiruna till ett frukostmöte, det känns viktigt vara lyhörd och lyssna till de utmaningar som finns, säger Pekka och fortsätter:

– Det ska bli jättekul! Jag har nu jobbat med att skapa ett hotell i världsklass – nu ska jag kliva ut och titta på vad besökarna kan göra utanför.

LÄS MER Epokskifte i Kirunas stadsomvandling

LÄS OCKSÅ Nya Kiruna ska växa på rätt sätt