Annons

Så blir man hedersölriddare i Belgien

zoom Från beertender till hedersölriddare, Jens Skrubbe på Pressklubben.
Från beertender till hedersölriddare, Jens Skrubbe på Pressklubben.
KARRIÄR. Pressklubbens barmästare Jens Skrubbe har dubbats till hedersölriddare i ceremoni med Bryssels borgmästare och den belgiska premiärministern.
Annons

Jens Skrubbes långvariga passion för belgiskt öl har lett till att han numera kan kalla sig Chevalier d’Honneur de la Chevalerie du Fourquet des Brasseurs, Riddere van de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers eller Honorary Knight of the Knighthood of the Brewers Paddle.

Som om inte det var nog fick han också en medalj som han ibland har på sig när han serverar bargästerna på restaurang Pressklubben i Stockholm, här finns över åttahundra sorters belgisk öl och menyn är inspirerad av matkultur från länder som Tyskland, Storbritannien och Belgien.

– Jag har jobbat på Pressklubben i över 20 år, anledningarna till det är såklart många men framför allt har det att göra med min kärlek till den belgiska ölen. Jag blev tidigt betuttad i den. Sen är jag naturligtvis också mycket förtjust i mina stammisar men mitt intresse för den belgiska ölen kommer från att jag insåg att det var så få som försvarade den.

Du är både ”beertender ”och utnämnd till ölguru. Vad tycker du speciellt mycket om med ditt jobb?

– Kontakten med gästerna, att inte bara servera dem utan att ge dem en upplevelse, att kunna berätta om vad det är de dricker. Jag var tidig med att ordna ölprovningar och hela min mission är att sprida kunskap om den belgiska ölen i Sverige. Jag har nog haft ölprovning i ett fyrtiotal svenska städer.

Berätta om dem,

– Ja, jag är nog snarare en historieberättare än en lärare och provningarna blir alltid mycket roliga, man kan dessutom ha dem varsomhelst. I helgen var jag hos en klubb som hade en medlemsträff på ett eventcenter, vi var i rymdrummet.

Men nu måste du berätta om när du blev riddare, hur kom det sig?

– Jag måste gjort minst femtio resor till Belgien genom åren och hjälpt importörer att få in vissa ölsorter som jag tyckt ska finnas även här i Sverige. När jag gjorde en så kallad ”tap-take-over” med en viss öl i alla mina sjutton kranar så kom det här med ölriddare på tal. En person från bryggeriet erbjöd sig att hjälpa till med processen med Chevalerie du Fourquet des Brasseurs, som dubbar ölriddarna.

Det låter så pampigt!

– Det var det också, det hela var ett tvådagars event och alla vi som skulle bli riddare träffades i bryggarnas gilleshus. Därifrån gick en precession med ornatklädda bryggare, trumslagare och män i historiska kläder som bar på en öltunna. Vi gick tillsammans till en stor gotisk katedral. Två abbotar kom och höll gudstjänst i humlens, ölens och det heliga bryggarhelgonets ära.

Och Belgiens premiärminister var med?

– Ja, premiärminister Alexander de Croo och Bryssels borgmästare var också med i bryggarhusets rådsal på Grand Place.

Blev du hyllad när du kom hem igen?

– Haha, det vet jag inte men jag fick en massa grattis och en medalj som jag hade på mig på jobbet när jag kom hem. Ikväll ska vi fira lite extra på Pressklubben.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...