Annons

Sofie Lidén tog hem världsmästartiteln

zoom
KARRIÅR. Till vardags är hon kock på Restaurang Skog i Sigtuna. Efter segern i Copper Skillet i Las Vegas kan Sofie Lidén även titulera sig världsmästare för kockar i mötesbranschen.
Annons

Det som bedömdes av domarna i Las Vegas var smak, presentation, arbetssätt, hygien och matsvinn. Sofie Lidén, som serverade halstrad lax med friterad tofu, fick högsta poäng i samtliga delmoment.

Grattis till vinsten!

– Tack, det känns jättekul, Det är klart man hoppas på det bästa, men man vet aldrig hur det ska gå. Det är sjukt hög konkurrens och många bra kockar.

Hann du uppleva Las Vegas också?

– Ja faktiskt. Vi var där en hel vecka och kom dit tre dagar innan tävlingen. Vegas är helt sjukt, det går nästan inte att beskriva. Det är verkligen en stad för sig. Från början tyckte jag det var väldigt mycket intryck och människor men efter ett tag började jag tycka om staden.

Restaurang Skog prisades även 2019 – då var det köksmästare Niclas Jansson som åkte hem som vinnare. Hur kommer det sig att ni tar guldplatsen igen?

– Det visar att vi gör någonting rätt. Vi måste laga fantastiskt bra mat och har ett bra helhetstänk kring smaker, hållbarhet och arbetssätt.

Du är samtidigt den första kvinnan att vinna Copper Skillets seniorklass i världsfinal, vad beror det på?

– Jag vet inte, men vi är underrepresenterade i hela branschen. Nu börjar man ändå se en skillnad och fler kvinnor kommer in i yrket. Jag ser en ökning, vilket är jättekul.

Finns det något sätt att snabba på utvecklingen?

– Man behöver börja redan med utbildningarna, att försöka fånga upp tjejer och kvinnor. Och när de väl kommit in i branschen är det viktigt att de får samma möjligheter som männen. Men vi börjar alltmer visa att vi är här och att vi också kan synas på de här plattformarna.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag ska fortsätta jobba på Restaurang Skog. Vad gäller tävlingar vet jag inte riktigt. Jag ska först och främst landa i det här innan vi ser vad nästa äventyr blir Men det är klart att jag vill fortsätta tävla, det är otroligt kul!

Tävlingen anordnades första gången 2004 och kockar från anläggningar inom IACC, International Association of Conference Centers, kan delta. I Sverige har IACC 25 anläggningar som medlemmar.

LÄS ÄVEN: ”Guld i Toronto – svensk kock vann Copper Skillet” 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...