Annons

”Trygga ledare är nyckeln till framgång”

zoom Viktoria Andersson, hotelldirektör för nyetableringen Clarion Hotel Umeå.
Viktoria Andersson, hotelldirektör för nyetableringen Clarion Hotel Umeå.
KARRIÄR. Viktoria Andersson byter Gotland mot Västerbotten när hon blir hotelldirektör för nyetableringen Clarion Hotel Umeå.
Annons

Viktoria Andersson har många år bakom sig inom Nordic Choice-koncernen, nu senast som hotelldirektör för Clarion Hotel Wisby. När Clarion Hotel Umeå slår upp portarna i sommar flyttar hon tar rollen som hotelldirektör.

– Det känns otroligt roligt och inspirerande att få vara med och starta upp ett helt nytt hotell. För mig är det den andra nyöppningen i ordningen, jag var även med när Quality Friends i Solna öppnade hösten 2013. Jag lärde mig otroligt mycket då och tar med mig de lärdomarna in i nya Clarion Umeå.

Vad ser du mest fram emot ?

– Att få jobba med engagerade kollegor som brinner för branschen, jag ser otroligt mycket fram emot att få skapa en trygg och engagerad arbetsplats med människan i centrum. Jag vill att mina medansvariga ska växa i sina roller och få utvecklas tillsammans med verksamheten, det ska vara kul att gå till jobbet!

Hur är du som ledare?

– Mina kollegor brukar beskriva mig som målmedveten, tydlig och engagerad. Jag är driven och har svårt att sitta still, älskar mitt jobb och det brukar smittar av sig på de jag jobbar med. Att skapa ett starkt team där alla är med på tåget, vill utveckla sig själva individuellt och verksamheten gemensamt triggar mig.

Hur känns det att återvända till dina hemtrakter efter flera år i södra delarna av Sverige?

– Jag är otroligt glad över att flytta hem och komma närmare familjen. Det ska bli skönt att kunna ses oftare än vad vi gjort under mina år i Mälardalen och på Gotland. Att få etablera varumärket Clarion i Umeå är något som ligger mig varmt om hjärtat, visionen och värdegrunden går hand i hand med min egen och det är viktigt för mig.

– Norrland har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta och jag ser fram emot att kunna ha möjligheten ta ett varv i längdskidspåret efter jobbet på kvällskvisten. Att ha nära till vintersporter har jag saknat.

Du började jobba i hotellbranschen redan som 14-åring. Vad var det som lockade dig till branschen från början?

– Mötet mellan människor inspirerar mig, jag är väldigt social och trivs att ha människor runtomkring mig och i besöksnäringen så får jag det bästa av båda världar. Att arbeta med likasinnade som utmanar mig att vara mitt bästa jag varje dag och att få följa hela kundresan och skapa minnesvärda gästupplevelser har varit avgörande för att jag trivts så bra.

– Jag har jobbat mig uppåt och testat de flesta avdelningarna på hotell – det i kombination med att jag haft turen att ha duktiga ledare som gett mig möjligheten att ständigt utvecklas och prova nya utmaningar har gjort att jag har fortsatt på den inslagna vägen.

Många i branschen har svårigheter att hitta personal just nu. Vad tror du är nyckeln till att kunna rekrytera och behålla engagerade medarbetare?

– Jag är övertygad om att det handlar om att skapa en trygg, inspirerande och motiverande arbetsplats där medansvariga kan och får utvecklas, och känna att de bidrar till verksamhetens helhet – oavsett vilken del av organisationen de tillhör. Talent management är en viktig strategisk fråga och i synnerhet nu efter pandemin när branschen återhämtar sig.

– Tydliga roller, ansvar och mål på en relevant nivå för alla medarbetare är en förutsättning. Att ha trygga ledare som kan inspirera, motivera och utveckla sina anställda är också en viktig nyckel till framgång, säger Viktoria Andersson.